Clicky

 
Transport Online - Nationaal hitteplan in werking

Nationaal hitteplan in werking

Nationaal hitteplan in werking
21-07-2013 16:16 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM (Novum) - Het nationaal hitteplan is zondag voor het hele land in werking getreden. Iedereen moet genoeg drinken, inspanning vermijden, zorgen voor koelte en alert zijn voor verbranding van de huid, want met waarden tussen de 6 en 7 is de zonkracht de komende dagen hoog. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het KNMI heeft hiermee samenhangend een waarschuwing uit doen gaan vanwege de aanhoudende hitte. Het wordt warmer dan 27 graden, reden voor het instituut om code geel af te kondigen.

Vooral zondag, maandag en dinsdag lopen de temperaturen op veel plaatsen op tot boven de 30 graden, aldus het KNMI. Mogelijk komt woensdag een einde aan de tropisch hitte. Dan is er kans op onweer en regen.

Of het tot een hittegolf komt is nog de vraag. Daarvoor moet het ten minste vijf dagen achter elkaar warmer zijn dan 25 graden, waarvan minstens drie dagen heter dan 30 graden.

Het hitteplan wordt van kracht als vier achtereenvolgende dagen temperaturen boven de 27 graden worden voorspeld. Het plan is zondag op het middaguur in werking getreden. De laatste keer dat dat gebeurde was in juni 2010.
 


 

GGD Nederland adviseert mensen in verband met hun gezondheid rekening te houden met de warmte. Bij zonkracht 6 tot 7 kan een zongevoelige huid al na een kwartier verbranden. De hoogste zonkracht wordt bereikt tussen 11.00 en 16.00 uur. Warm weer kan ook leiden tot klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. In ernstige situaties kunnen door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden. Ouderen vormen de grootste risicogroep doordat hun temperatuurregulatie slechter is en hun dorstgevoel verminderd. Ook mensen met een chronische aandoening of overgewicht en jonge kinderen behoren tot de risicogroepen. Iedereen wordt opgeroepen ouderen en kwetsbare groepen te helpen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions