Clicky


Belgische koning Albert II afgetreden

Belgische koning Albert II afgetreden
21-07-2013 11:48 | Buitenland | auteur De Redactie

BRUSSEL (Novum/AP) - De Belgische koning Albert II is afgetreden. Hij tekende zondagochtend in het Koninklijk Paleis in Brussel de akte van abdicatie.

Voordien sprak de 79-jarige Albert nog eenmaal zijn dank uit aan wie hem tijdens zijn regeerperiode terzijde stond. Bij zijn 'merci' voor zijn vrouw Paola, met wie hij ernstige huwelijksproblemen doormaakte maar die ook min of meer overwon, schoot hij vol.

Albert dankte in de weelderige troonzaal onder meer premier Elio Di Rupo, die zich door een ongekende impasse in de Brusselse politiek moest slaan, en de initiatiefnemers van de jongste staatshervormingen voor hun samenwerking en inspanningen voor België. Di Rupo dankte op zijn beurt de aftredende koning en noemde hem 'een groot staatshoofd'.

De vertrekkende vorst sprak vervolgens zijn vertrouwen uit in zijn opvolger. 'Filip, je bezit het warm hart en het intellect om ons land zeer goed te dienen in je nieuwe verantwoordelijkheden. Jijzelf en je lieve vrouw Mathilde hebben ons volle vertrouwen'.

Tot besluit spoorde Albert de aanwezigen aan 'zonder ophouden verder te ijveren voor de cohesie van België'. "Zodoende bent u ware vredestichters, zal u naar beste kunnen het welzijn van allen verdedigen, en zal ons land een inspiratiebron blijven voor Europa, dat eenheid in verscheidenheid nastreeft."

Vervolgens las minister van justitie Annemie Turtelboom de akte van troonsafstand voor. Albert en de getuigen bekrachtigden die met hun handtekening.

België moet het nu even zonder koning stellen. Filip treedt pas aan met de beëdiging in het parlement, die rond het middaguur plaatsvindt. Daarna volgen nog onder meer een balkonscène, een uitgebreid defilé en groots vuurwerk.