Clicky


Tour sluit af met avondetappe naar Champs-Élysées

Tour sluit af met avondetappe naar Champs-Élysées
21-07-2013 09:46 | Sport | auteur De Redactie

PARIJS(Novum) - De Tour de France eindigt zondag op de Champs-Élysées in hartje Parijs. Ter ere van de honderdste editie van de Tour wordt de traditionele slotrit voor het eerst in de geschiedenis 's avonds verreden. De renners vertrekken om 17.45 uur bij het Kasteel van Versailles en zo´n vier uur later strijden zeer waarschijnlijk de sprinters om de felbegeerde etappezege.

De afgelopen vier jaar stond er in Parijs geen maat op Mark Cavendish. De Manx Missile was deze Tour reeds twee keer de sterkste en kan zijn totaal aantal ritzeges op 26 brengen. Hij moet wel rekening houden met de concurrentie, die met Marcel Kittel en André Greipel vooral uit Duitse hoek komt. Kittel maakte deze ronde al drie keer het zegegebaar, Greipel boekte een overwinning.

Voordat de sprinters het uit mogen vechten op de streep, wordt het peloton onder meer over de binnenplaats van het Louvre geleid. Het keerpunt van de plaatselijke omlopen in de Franse hoofdstad ligt dit jaar niet voor de Arc de Triomphe, maar er wordt om de triomfboog gefietst. Overigens overweegt de organisatie nog enkele passages te schrappen om bij daglicht binnen te kunnen komen.

Geletruidrager Chris Froome kan op weg naar Parijs de champagne ontkurken. De in Kenia geboren Brit is de opvolger van zijn landgenoot Bradley Wiggins. Bauke Mollema is op de zesde plaats de beste Nederlander. Peter Sagan is al zeker van de groene trui, terwijl Nairo Quintana het berg- en jongerenklassement op zijn naam schrijft.