Clicky


Hof houdt vast aan 28 jaar cel voor Van der Sloot

Hof houdt vast aan 28 jaar cel voor Van der Sloot
20-07-2013 10:18 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM (Novum) - Joran van der Sloot heeft geen lagere straf gekregen voor de moord op Stephany Flores. Het hooggerechtshof in de Peruaanse hoofdstad Lima hield in hoger beroep vast aan zijn eerdere veroordeling tot 28 jaar cel, zo werd vrijdag bekend. Van der Sloots advocaat, Máximo Altez, wilde dat zijn cliënt een forse strafvermindering zou krijgen omdat er volgens hem fouten zijn gemaakt in de zaak.

Ook vindt hij dat Van der Sloot een lagere straf verdient omdat hij de moord op de Peruaanse Flores heeft bekend en berouw toonde. "Ze haten van der Sloot hier", zei Altez voor aanvang van het hoger beroep dat op 29 mei van start ging. De beslissing van het hof zou aanvankelijk binnen dertig dagen worden genomen, maar dit liep vertraging op.

Altez heeft nu zijn hoop gevestigd op het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten, dat Peru moet dwingen de zaak in zijn geheel over te doen. Het is overigens nog maar de vraag of Van der Sloot 28 jaar in Peru in de gevangenis moet zitten. Zo kan hij kan na negen jaar een verzoek indienen voor voorwaardelijke vrijlating, waardoor de 25-jarige Van der Sloot op z'n 34ste vrij zou kunnen komen. Ook kan hij door werk en studie voor elke dag dat hij vastzit een dag aftrek krijgen waardoor hij zijn straf aanzienlijk kan terugbrengen.

Als zijn celstraf er in Peru opzit wordt hij hoogstwaarschijnlijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij terecht moet staan voor afpersing van de moeder van de vermiste tiener Natalee Holloway. Hij vroeg haar een kwart miljoen dollar voor informatie over de verdwijning van haar dochter. Hij kreeg uiteindelijk een tiende daarvan, waarmee hij vertrok naar Peru. Daar bracht hij eind mei 2010 Flores om het leven.