Clicky


 


Minister Italië overleeft motie van wantrouwen

Minister Italië overleeft motie van wantrouwen
19-07-2013 19:11 | Algemeen | auteur Administrator news

ROME (Novum/AP)- De Italiaanse minister van binnenlandse zaken Angelino Alfano heeft vrijdag een motie van wantrouwen overleefd, maar de barsten in de wankele coalitie zijn wel dieper geworden doordat verschillende leden van de centrumlinkse partij van premier Enrico Letta de minister in de Senaat niet hebben gesteund.

De motie was door de oppositie ingediend vanwege de rol van de minister bij de uitzetting van het gezin van een oppositiefiguur in Kazachstan. Hoewel premier Letta de leden van zijn partij aanspoorde Alfano te steunen, onthielden sommigen zich toch van stemming. Alfano is de politieke erfgenaam van ex-premier Silvio Berlusconi, alsook secretaris van diens rechtse Volk van de Vrijheid-partij. Bij aanvaarding van de motie had Berlusconi waarschijnlijk de regering laten vallen.

Alfano stelt dat hij niet geweten heeft dat de ambassadeur in Kazachstan van de Italiaanse politie de onmiddellijke uitzettting had geëist van de vrouw en 6-jarige dochter van Moechtar Ablyazov, een Kazachse zakenman die oppositiepartijen en media in zijn vaderland financiert. Leden van de politie hebben verklaard dat de ambassadeur de politie min of meer opdracht had gegeven een inval in het huis van Ablyazov in Rome te doen om hem te arresteren. Toen hij niet thuis bleek maar zijn vrouw en kind wel, zorgde de ambassadeur er voor dat zij in een privévliegtuig naar Kazachstan werden gebracht.
Agelino Alfano
Toen de zaak aan het licht kwam trok Letta de uitzettingsbevelen meteen in, maar de vrouw en dochter van Ablyazov zaten toen al in Kazachstan. Alfano ontsloeg deze week hoge ambtenaren op zijn departement en bij de politie.

In een toespraak voor de stemming in de Senaat drukte Letta zijn partijgenoten op het hart de coalitie overeind te houden, omdat een politieke crisis de pogingen om de economie weer op de rails te krijgen in de wielen zou rijden. Een senator van zijn partij, Luigi Zanda, sprak het vermoeden uit dat de olie- en gasbelangen van het staatsenergiebedrijf ENI in Kazachstan hebben meegespeeld in de bereidwillige houding van Italië om aan de eisen van de ambassadeur tegemoet te komen. Verder zei Zanda dat Alfano te veel rollen op zich heeft genomen om zich nog goed te kunnen concentreren op zijn hoofdtaken als minister.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions