Clicky


Van den Nieuwenhuijzen veroordeeld tot 2,5 jaar cel

Van den Nieuwenhuijzen veroordeeld tot 2,5 jaar cel
19-07-2013 19:04 | Algemeen | auteur Administrator news

ROTTERDAM(Novum) - Zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen is vrijdag door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld voor omkoping, faillissementsfraude en meineed. De 'bedrijvendokter' moet tweeënhalf jaar de cel in. Het Openbaar Ministerie had 5,5 jaar geëist, maar is tevreden over het oordeel.

De 57-jarige Van den Nieuwenhuyzen betaalde aan voormalig directeur van het Havenbedrijf Rotterdam Willem Scholten 1,2 miljoen euro. Ook schonk hij aan Scholten een appartement in Antwerpen. Scholten werd voor zijn rol in de zaak al eerder veroordeeld tot twaalf maanden cel waarvan vier voorwaardelijk. Er loopt in die zaak nog een hoger beroep.

De omkoping betekent volgens de rechtbank niet dat de door het Havenbedrijf verstrekte garanties valselijk zijn opgesteld. Bewijs daarvoor ontbreekt. Het Havenbedrijf gaf aan Van den Nieuwenhuyzen ruim 180 miljoen euro aan bankgaranties voor zijn defensiebedrijf RDM.

Volgens de zakenman verstrekte het havenbedrijf de garanties als compensatie voor een misgelopen duikbotenorder aan Taiwan. De rechters erkennen dat de overheid bang was voor Chinese repercussies als de levering door zou gaan. China erkent Taiwan niet als onafhankelijk land, waardoor wapenleveranties zeer gevoelig liggen.

Bij het faillissement van RDM en dochterondernemingen pleegde Van den Nieuwenhuyzen volgens de rechtbank fraude. De rechter noemt de gang van zaken rond het faillissement van RDM en dochterondernemingen typerend voor Van den Nieuwenhuyzens werkwijze. Een groot deel van het geld sluisde Van den Nieuwenhuyzen weg. Hij loste er onder meer een schuld op zijn zeiljacht af en kocht een golfbaan in China.

Joep van den Nieuwenhuyzen verwierf in de jaren tachtig en negentig bekendheid als de 'bedrijvendokter'. De zakenman kocht noodlijdende ondernemingen op en reorganiseerde ze. In 1994 startte het OM een rechtszaak wegens handel met voorkennis. Een tweede zaak volgde na de aanschaf van het bedrijf RDM. Beide keren werd hij vrijgesproken.