Amsterdam wil kleinere rondvaartboten

Amsterdam wil kleinere rondvaartboten AMSTERDAM (Novum) - Amsterdam neemt de regelgeving rondom de plezier- en rondvaart op de grachten op de schop. Zo mogen rondvaartboten straks niet langer zijn dan twintig meter en wordt het aantal vergunningen niet verder uitgebreid. Dat staat in de nota Varen die wethouder van water Carolien Gehrels vrijdag presenteert. De gemeente probeert met de maatregelen meer ruimte te creëren op het water.

Ruim veertig rondvaartboten zijn nu nog langer dan twintig meter. Dat zorgt volgens de gemeente in de krappe grachten regelmatig tot onnodig oponthoud, onveilige situaties en overlast. Vanaf 2020 zijn dergelijke boten niet meer toegestaan.

Volgens de gemeente is er door de onbeperkte vergunningsduur voor de rondvaart verder nauwelijks ruimte voor nieuwe initiatieven. Die termijn gaat nu naar tien jaar. Een woordvoerder benadrukt dat de markt volledig op slot zat en dat het hoog tijd is om ruimte te creëren.

In het nieuwe vergunningsstelsel, dat stapsgewijs wordt ingevoerd, staan verder strenge eisen voor de uitstoot en verduurzaming van boten. Volgens de gemeente zijn er met betrekking tot luchtkwaliteit als stank en geluidsoverlast nog veel verbetermogelijkheden.

Volgens de gemeente is de rondvaart momenteel de populairste toeristische attractie. Jaarlijks stappen meer dan drie miljoen mensen in een boot om de stad vanaf het water te bezichtigen. Het aantal plezierboten op de grachten is naar schatting opgelopen tot achttienduizend.

Transportrisico

Rijverboden

maandag 13 augustust/m zondag 19 augustus:

Voor alle rijverboden van deze week klikt u hier!


Meer rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Uitgelichte Video

Voordelig Adverteren op Transport Online

Realtime Scheepsinfo

Weten welke schepen worden verwacht, hoelaat, uit welk land? U kunt het checken op onze speciale pagina met Realtime Scheepsinformatie

Meer realtime scheepsinformatie

facebook twitter LinkedIn Pinterest Volg ons op Instagram!

Tip de redactie
Tip de redactie!