Transport Online - Werknemers vragen faillissement Th. Leunissen Landgraaf aan

Werknemers vragen faillissement Th. Leunissen Landgraaf aan

Werknemers vragen faillissement Th. Leunissen Landgraaf aan
27-04-2011 20:36 | Transport | auteur Marcel van der Voort
LANDGRAAF- “Vandaag, woensdag 27 april, hebben vrijwel alle werknemers van Th. Leunissen internationale transporten BV, gevestigd aan de Buizerdweg 10 in Landgraaf besloten gezamenlijk het faillissement van hun werkgever aan te vragen”, meldt bestuurder Henri Janssen van FNV Bondgenoten.

"Reden: Sinds januari 2010 ging het financieel al niet erg goed met het bedrijf. Dat monde uit in het verzoek van de werkgever aan haar werknemers om in 2010 genoegen te nemen met een lager salaris.
Januari 2011 heeft de Leunissen BV aangegeven nog steeds niet voldoende geld te verdienen om het salaris weer op het juiste niveau te brengen. De werknemers werd gezegd dat wanneer ze dit zouden accepteren de continuïteit niet in gevaar zou komen."

"Op dit moment heeft Leunissen echter een betalingsachterstand aan haar werknemers van gemiddeld € 6500,00 per werknemer."

"Leunissen BV heeft vanmorgen tijdens een inderhaast belegde werknemersbijeenkomst, bij monde van haar advocaat Mr. Luckers, haar werknemers laten weten dat "het doek is gevallen." Leunissen wil de bedrijfsvoering staken en er is geen geld meer om het achterstallig salaris uit te betalen. Ook zou Leunissen geen geld meer hebben om de wettelijke opzegtermijnen te respecteren."


"Op de vraag van de werknemers of de directie zelf het faillissement zou gaan aanvragen werd ontkennend gereageerd. Dit leidde tot grote verontwaardiging van de aanwezigen personeelsleden."

"Voor FNV Bondgenoten en haar werknemers rest er nu nog maar één weg om alsnog uitbetaalt te worden: FNV Bondgenoten zal namens haar twintig leden collectief het faillissement aan gaan vragen.

Boeken doornemen

Henri Janssen: “Wanneer de rechter-commissaris een faillissement uitspreekt, zal het UWV de salarisplicht van de afgelopen drie maanden overnemen, tevens hebben "de werknemers dan nog recht op een opzegtermijn voordat ze in de WW terecht komen. Bijkomend voordeel is dan dat een curator de boeken eens goed zal doornemen."

"Droevig dat het zo moet gebeuren, maar één van de directieleden wil volgens Mr. Luckers het bedrijf in afgeslankte vorm voortzetten en zo stelde Mr. Luckers letterlijk, bij een voortzetting kan men geen schulden gebruiken. Zo werkt het dus niet. Dit zette zeker kwaad bloed onder de werknemers. Die loyaal waren, anders zouden ze de salaris terugschaling niet hebben geaccepteerd.”

In 2010 al benaderd

"Ik ben in 2010 al door twee werknemers benaderd. Leunissen wilde een lager salaris geven omdat het niet goed zou gaan met het bedrijf", verduidelijkt Janssen woensdagavond aan Transport Online.

"Afgelopen vrijdag om 16.00 uur was ik op weg naar huis en werd ik door een werknemer van dat bedrijf gebeld. Hij had in de wandelgangen gehoord dat de vier broers die Th. Leunissen runnen van plan zijn de activiteiten van het bedrijf te staken."

"Er blijkt een achterstand te zijn in de betaling van de salarissen", benadrukt Janssen. Afgelopen dinsdag bleken nog twee chauffeurs bezig te zijn met ritten in Frankrijk.

Janssen heeft het bedrijf gebeld en om uitleg gevraagd Aanvankelijk sprak hij één van de broers, later kreeg hij met hun advocaat te maken.

Janssen: "De broers willen niet zelf het faillissement van het bedrijf aanvragen. Het personeel is weliswaar eerder akkoord gegaan met een lager salaris, maar nu willen ze als de stekker eruit gaat wel alles krijgen waar ze recht op hebben." Hij doelt op het achterstallige salaris.

De vakbond laat donderdag 28 april een vordering uitzetten. Dan volgt er een betalingstermijn en mocht het bedrijf niet betalen, dan volgt komende week wellicht de faillissementsaanvraag.

©Transport Online / Marcel van der Voort

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,863
Diesel1,498

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen