Clicky


Brabander opgepakt voor internationale mestfraude

Brabander opgepakt voor internationale mestfraude
27-02-2013 17:03 | Binnenland | auteur de redactie

(Novum) - Een 42-jarige Brabantse mesthandelaar is woensdag door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aangehouden in een grootschalig onderzoek naar mestfraude. De man wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en valsheid in geschrifte, meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie. Naast de aangehouden Brabander gelden nog drie personen als verdachte in het onderzoek.

Het onderzoek richt zich op 'het structureel verhullen van nationale en internationale meststromen' door een bedrijf dat handelt in dierlijke mest. Door het gebruik van meerdere bv's in verschillende landen is geprobeerd grote hoeveelheden mest te verhullen.

Vermoedelijk werden zo miljoenen euro's verdiend. In de wet is vastgelegd hoeveel mest er per hectare grond mag worden uitgereden om vervuiling te voorkomen. Bedrijven die hiermee sjoemelen kunnen zo fikse financiële voordelen behalen, verklaart justitie.

In het strafrechtelijk onderzoek naar de mestfraude werden in september al doorzoekingen verricht in de provincie Brabant en in Zwitserland, Duitsland, Polen en België. Daarbij werden onder meer onroerend goed, motoren, quads en een tractor in beslag genomen.