Transport Online - 2010 geen 'goed' jaar transportsector maar vooruitzichten positief

2010 geen 'goed' jaar transportsector maar vooruitzichten positief

2010 geen 'goed' jaar transportsector maar vooruitzichten positief
11-02-2011 08:57 | Financieel | auteur
ZOETERMEER - Na afsluiting van een redelijk vierde kwartaal kan de balans voor 2010 worden opgemaakt. Voor de meeste bedrijven binnen de sector transport en logistiek staat 2010 in het teken van economisch herstel. Niet dat de sector een 'goed' jaar achter de rug heeft, maar de laatste TLN conjunctuurenquête toont duidelijk aan dat het een beter jaar was dan 2009. Desondanks is de sector de crisis nog lang niet te boven. Volumes herstellen zich, maar prijzen staan nog steeds onder druk en het financiële resultaat houdt niet over.

Groeistop bedrijvigheid
Nadat het derde kwartaal na vier kwartalen van groei een lichte krimp van bedrijvigheid laat zien, is er ook in het vierde kwartaal geen sprake van groei. Over het gehele jaar genomen is er ten opzichte van 2009 wel sprake van groei. Deze wordt voor een groot deel gedragen door de expansie in het internationale vervoer. Met name het vervoer naar Duitsland en Polen heeft in 2010 een sterke opleving gehad.

Winst niet voor iedereen weggelegd
Uit het laatste kwartaalonderzoek blijkt dat van alle bedrijven 55 procent 2010 met winst afsluit. Winst is dus niet voor iedereen weggelegd; 26 procent speelt quitte en 19 procent sluit af met verlies. Hoge kosten in combinatie met lage vrachtprijzen spelen hierin de belangrijkste rol. Ondanks dit magere resultaat betekent het toch een verbetering ten opzichte van 2009. Toen meldde 27 procent quitte te spelen en 29 procent met verlies af te sluiten.

Vooruitzichten positief
De conjunctuurmeting laat op basis van deelmarkten van transport grote verschillen zien tussen positieve en negatieve ondernemers. Met name transportondernemers actief voor de bouwsector en verhuizers zijn negatief, maar het vertrouwen is bij de meerderheid toegenomen. De stemming is gemiddeld positief. Het vierde kwartaal noteert met 4,3 procent de hoogste omzetgroei in twee jaar tijd. Voor 2011 rekenen ondernemers op een verder herstel. Het aantal dat een 'goed' jaar voorspelt, is twee maal zo groot als het aantal dat rekening houdt met een 'slecht' jaar.

Algemeen Voorzitter Alexander Sakkers zegt: "De situatie van veel bedrijven is in het afgelopen jaar sterk verbeterd. Een positieve ontwikkeling, maar te veel optimisme kan hierbij gevaarlijk zijn. De economische situatie binnen onze sector is nog verre van stabiel."

De conjunctuurberichten van TLN verschijnen viermaal per jaar en worden samengesteld op basis van enquêtes onder ongeveer 1500 de leden van de branchevereniging.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,656
Diesel1,301

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions