Clicky

 
Transport Online - Miljoenenboetes voor grootschalige mestfraude

Miljoenenboetes voor grootschalige mestfraude

Miljoenenboetes voor grootschalige mestfraude
04-02-2011 17:59 | Overtredingen | auteur De Redactie

Ongeveer veertig vervoerders en 140 afnemers van mest hebben ruim vijfduizend boetes opgelegd gekregen rondom een grootschalige fraudezaak met mest. Het totaalbedrag loopt in de vele miljoenen. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vrijdag.

De vervoerders vulden in 2009 in hun registratie een fictieve koper in om mest buiten de boeken van de werkelijke afnemers te houden. De boeren kregen een boete voor het niet opmaken van een zogeheten Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen. De boetes bedragen driehonderd euro per vervoersbewijs, wat per ondernemer kan oplopen tot 150 duizend euro.

Een aantal boeren nam de mest vooral op basis van vertrouwen af. Zij gaven tijdens het onderzoek aan dat ze ervan uitgingen dat ze met betrouwbare vervoerders te maken hadden, wat niet het geval was. Als ze zich aan de regels hadden gehouden, waren ze erachter gekomen.Binnen het netwerk zou een jonge mesthandelaar een belangrijke rol hebben gespeeld. Hij heeft daarnaast grote hoeveelheden mest gedumpt op zijn eigen landbouwbedrijf. De man kreeg bijna achthonderd boetes opgelegd met een totaalbedrag van bijna een miljoen euro.

Een mesthandelaar uit het zuiden van het land kreeg van de VWA eveneens voor een miljoen euro aan boetes. De handelaar heeft zijn eerdere boetes verschillende malen aangevochten, maar is tot nu toe steeds door de rechter in het ongelijk gesteld.

©Novum | Transport Online
 

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,582

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats