Transport Online - Grote overwinning UPS medewerkers Turkije

Grote overwinning UPS medewerkers Turkije

Grote overwinning UPS medewerkers Turkije
04-02-2011 09:53 | Buitenland | auteur de redactie
Na lange strijd hebben 162 Turkse UPS werknemers met hulp van de internationale vakbeweging een grote overwinning behaald. De werknemers, allen vakbondslid, werden sinds april 2010 geïntimideerd en zelfs ontslagen. Onder druk van meer dan een half jaar actievoeren heeft UPS deze werknemers weer in dienst genomen én financieel gecompenseerd meldt FNV Bondgenoten.

Vanaf april 2010 hebben de UPS medewerkers zes dagen per week van 9.00 tot 17.00 uur op de stoep voor het kantoor van hun werkgever in Istanboel gebivakkeerd om te protesteren tegen hun ontslag. Vakbondsleden uit andere landen hebben hen in juni bezocht om steun te betuigen en bewustwordingsacties in andere landen te starten.

In augustus heeft FNV Bondgenoten op een conferentie van het ITF (Internationaal Transport Forum) opgeroepen om wereldwijd actiedagen te organiseren. Dit resulteerde in acties in 35 steden in diverse landen. Bestuurder Jan de Jong: "Half december zouden we het hoofdkantoor van UPS in Brussel blokkeren. Twee dagen voor de start van de acties liet UPS weten de zaak op te willen lossen. Het is heel bijzonder dat er op deze manier vanuit de hele wereld door acties druk is uitgeoefend."

In de inmiddels getekende raamovereenkomst is afgesproken dat 150 werknemers weer terug in dienst worden genomen en financiële compensatie ontvangen voor de 272 dagen die zij niet hebben kunnen werken. De twaalf werknemers die niet bij UPS terugkeren worden ruim gecompenseerd. Ook heeft de Turkse vakbond weer toegang tot UPS.

FNV Bondgenoten voorzitter Henk van der Kolk: "Het is een geweldig succes: de mensen zijn én gecompenseerd én weer aan het werk. Een beschaafd bedrijf hoort vakbondsrechten te respecteren. Het werd tijd dat UPS tot dat inzicht kwam. De UPS medewerkers hebben door hun vasthoudendheid en met internationale hulp hun doel bereikt."Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,311

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions