Kunduz weer centraal op GroenLinks-congres

Kunduz weer centraal op GroenLinks-congres UTRECHT (Novum) - Zo'n vijftienhonderd leden van GroenLinks komen zaterdag bijeen in Utrecht voor het congres van hun partij. Net als bij het congres van een jaar geleden zal er veel aandacht uitgaan naar de steun van de partij voor de missie in Kunduz. Binnen GroenLinks is veel onenigheid over de politietrainingsmissie in Afghanistan.

Partijleider Jolande Sap liet de Volkskrant vrijdag optekenen dat GroenLinks niet akkoord gaat met een eventuele uitbreiding van de missie. Daarmee lijkt ze tegemoet te willen komen aan de critici binnen haar partij die de steun die GroenLinks vorig jaar gaf aan de missie met lede ogen aanzien.

Tijdens het congres wordt gestemd over elf moties. Vijf daarvan gaan over Afghanistan. In een van de moties wordt de Tweede Kamerfractie gevraagd om de steun voor de missie in te trekken. Of dit voorstel een meerderheid haalt op het congres is nog maar de vraag, maar dat het dossier gevoelig ligt bij de achterban is duidelijk.

Uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van Novum Nieuws bleek deze week dat 63 procent van de mensen die nu GroenLinks zouden stemmen vindt dat Sap de stekker uit de missie moet trekken. 69 procent vindt dat de partij nooit toestemming had moeten geven voor de missie.

De steun van GroenLinks was cruciaal voor het doorgaan van de politietrainingsmissie. Van de Kamerfractie stemde alleen Ineke van Gent tegen. De overige leden gingen akkoord met de missie, waarbij nadrukkelijk was bepaald dat die geen militair, maar een civiel karakter moest hebben.

Vorige maand zei GroenLinks-fractieleider Jolande Sap na een bezoek aan Afghanistan nog positief te zijn over de missie. Ze zei 'onder de indruk' te zijn van de verrichtingen van de Nederlandse politietrainers.


Transportrisico

Tln Live 2017

Rijverboden

maandag 20 november t/m zondag 26 november:

Voor alle rijverboden van deze week klikt u hier!

Meer rijverboden
Nieuwsbrief

 

 
 

Elke werkdag het laatste nieuws in uw postvak

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Video v/d dag

Voordelig Adverteren op Transport Online

Realtime Scheepsinfo

Weten welke schepen worden verwacht, hoelaat, uit welk land? U kunt het checken op onze speciale pagina met Realtime Scheepsinformatie

Meer realtime scheepsinformatie

Tip de redactie
Tip de redactie!


Fotoalbum

Nieuwste foto's

Mertens Transport

Roli Transport

» meer foto's!

Zelf foto insturen!