Transport Online - Rechter verbiedt ontruiming Occupy Den Haag

Rechter verbiedt ontruiming Occupy Den Haag

Rechter verbiedt ontruiming Occupy Den Haag
29-01-2012 22:40 | Binnenland | auteur de redactie
(Novum) - De gemeente Den Haag mag het Occupy-kamp op het Malieveld niet ontruimen. Wel moeten de betogers het kampement tussen 22.00 uur en 08.00 uur verlaten, behoudens twee bewakers die niet mogen slapen. Dat heeft de Haagse kortgedingrechter zondagavond bepaald, meldt een gemeentewoordvoerder.

De gemeente vindt het niet langer verantwoord dat ze daar overnachten en had met de occupyers afgesproken dat ze weg zouden gaan. De actievoerders van Occupy Den Haag wilden hun tentenkamp echter niet ontruimen en waren naar de rechter gestapt. Die bedacht zondagavond de bewakingsregeling.

De winterregeling voor daklozen die zondagavond van kracht werd, geldt volgens de gemeente ook voor het kampement van Occupy Den Haag op het Malieveld. En omdat hun spullen dan onbewaakt zouden zijn, was het volgens de gemeente beter als ze de hele boel zouden opdoeken.

Zondagavond bivakkeerden nog zo'n dertig actievoerders van Occupy Den Haag op het Malieveld. De gemeente stelt dat er een afspraak was gemaakt dat ze weg zouden gaan. "Zodra het gaat winteren kan deze vorm van demonstratie niet meer", zei de woordvoerder eerder op de dag. De 'bezetters' houden zich al maanden aan de afspraken, aldus de woordvoerder, die het 'niet gek' had gevonden als ze waren vertrokken.


De wereldwijde Occupybeweging verzet zich tegen sociale ongelijkheid en wantoestanden in de financiële wereld. De eerste protesten werden vorig jaar in New York gehouden. De Occupyers in Den Haag kamperen sinds medio oktober op het Malieveld.

De vier grote steden willen niet dat daklozen bij aanhoudende kou buiten overnachten. Als vijf dagen vorst op rij wordt voorspeld, worden mensen 's nachts van straat gehaald.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 10 mei t/m zondag 16 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,896
Diesel1,524

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen