Clicky


Inzakkend winkelcentrum Heerlen gesloten

Inzakkend winkelcentrum Heerlen gesloten
01-12-2011 23:13 | Binnenland | auteur de redactie
HEERLEN (Novum) - Winkelcentrum 't Loon in Heerlen wordt gesloten. De ondergrond van het winkelcentrum blijft instabiel en daarmee neemt het gevaar toe dat het deel van het complex dat eerder deze week al werd afgesloten inzakt. Dat meldt de gemeente Heerlen donderdagavond.

Andere delen van het complex dreigen niet in te storten, maar als het afgesloten deel daadwerkelijk inzakt, levert dat veel lawaai en stofvorming op. "Dit kan paniek veroorzaken bij bezoekers en dat is vanwege de drukte in winkelcentra in de decembermaand niet wenselijk", aldus de gemeente.

De sluiting betreft het hele winkelgedeelte en is sinds donderdagavond van kracht. Voor het hele complex is een noodverordening van kracht, die inhoudt dat het gebied tussen de Homerusstraat, de Apollolaan, de Antwerpseweg en de Looierstraat (deels) verboden toegang is voor iedereen.

Bewoners van de flat bij het winkelcentrum mogen in hun woning blijven. Mochten ze dat willen dan is de gemeente ook bereid ze in een hotel in de stad onder te brengen.

Burgemeester van Heerlen Paul Depla stelde donderdagavond dat metingen uitwijzen dat de situatie de afgelopen uren dramatisch is verslechterd. In het deel dat op instorten staat, is niemand meer aanwezig, zegt hij. "Het is er absoluut niet veilig."

De vraag of het centrum gecontroleerd gaat laten worden ingestort, liet Depla nog open. "We bekijken alle scenario's en proberen ervoor te zorgen dat de ellende zo beperkt mogelijk blijft. Ieder goed uitvoerbaar idee zullen we bespreken."

De situatie kan zich volgens hem nog stabiliseren, zoals in het verleden ook wel eens gebeurd is, aldus de burgemeester. "Maar als de grafieken zo sterk oplopen zoals nu het geval is, dan betekent dat dat de druk oploopt op de constructie. De mate waarin het nu aan het rommelen is, maakt de kans dat de situatie zich stabiliseert niet groot."

Winkelcentrum 't Loon stamt uit 1965 en is daarmee een van de oudste overdekte winkelcentra van Nederland. Dinsdag werd een deel van het winkelcentrum ontruimd vanwege scheuren in pilaren van de ondergrondse parkeergarage. Ongeveer tien van de vijftig winkels mochten toen al voorlopig niet open omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

Woensdag werd bekend dat de problemen waarschijnlijk het gevolg zijn van oude mijngangen onder de grond. Een zegsman van de gemeente zei dat de grond in Heerlen een 'gatenkaas' is door de oude mijngangen. Stutbalken zouden niet helpen, aangezien die alleen maar met de rest van het bouwwerk zouden meezakken.