Clicky


ING haakte bij overname ABN Amro af na foto

ING haakte bij overname ABN Amro af na foto
01-12-2011 15:22 | Financieel | auteur de redactie
(Novum) - ING heeft in het najaar van 2008 overwogen ABN Amro over te nemen van het noodlijdende Fortis, maar zag daar van af vanwege een ongelukkige foto van Fortis-baas Filip Dierckx. Dat heeft ING-topman Jan Hommen donderdag verklaard voor de commissie-De Wit, die de kredietcrisis onderzoekt.

Dierckx werd zondagavond 28 september 2008 na afloop van een crisisberaad over Fortis gefotografeerd met een document in zijn handen. Dat papier leek uit te wijzen dat ING tien miljard zou betalen voor ABN Amro. ING was al weinig enthousiast over een overname, maar de foto was de druppel, zei Hommen.

Na publicatie van de foto kelderde de koers van ING, omdat beleggers vreesden dat ING inderdaad ABN Amro zouden overnemen. Om de markt gerust te stellen liet ING direct weten niet geïnteresseerd te zijn in ABN Amro.

ING had dat weekeinde bekeken of het overnemen van ABN Amro een goede optie zou zijn. De cijfers van ABN Amro bleken echter niet goed op orde te zijn, waardoor de waarde niet nauwkeurig kon worden bepaald. Ook wist ING toen nog niet dat na aankoop 6,5 miljard euro moest worden afgeschreven op de boekwaarde.

Volgens Hommen kwam ING na 'ramingen' tot een bedrag rond de vier of vijf miljard euro. Fortis vroeg tussen de zeven en acht miljard. Tot een concreet bod kwam het niet. Wel werd afgesproken dat ING twee weken de tijd kreeg om de boeken in alle rust door te nemen, maar toen de foto in de openbaarheid kwam trok ING zich direct terug.

Een overname van Fortis was voor ING nooit een serieuze optie, zei Hommen. Hoewel de boekhouding van Fortis slecht georganiseerd was, was duidelijk dat Fortis 'een liquiditeitsprobleem had dat wij niet konden behappen', aldus Hommen.