Dit voorjaar 48-urige werkweek: portemonnee chauffeur moet gevuld blijven

Dit voorjaar 48-urige werkweek: portemonnee chauffeur moet gevuld blijven
12-01-2010 17:07 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Marcel van der Voort
UTRECHT - De 48-urige werkweek wordt op donderdag 1 april van dit jaar in ons land ingevoerd. Aanvankelijk was het de bedoeling dat dit pas in 2011 zou gebeuren, maar de Europese Commissie heeft daar een stokje voor gestoken.

"Het had al drie jaar geleden ingevoerd moeten zijn. In Nederland is de uitstelvariant toegepast, zonder Europese toestemming", vertelt Huub van den Dungen van FNV Bondgenoten aan Transport Online.

De overgangsregeling, waarmee het mogelijk is om gemiddeld 55 uur per week arbeidstijd te hebben, wordt per 1 april 2010 afgeschaft.

Huub: "Nederland heeft de tijd genomen om een en ander op een goede manier in te vullen. Met toenmalig verkeersminister Karla Peijs is er een uitstel tot 2011 afgesproken."

FNV Bondgenoten hoopt dat er nu genoeg tijd is om alles in orde te krijgen. "Wij moeten nog afspraken maken met het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Dat moet voor woensdag 10 maart gereed zijn", stelt hij.

Op donderdag 21 januari vervolgt Huub namens FNV Bondgenoten de cao-onderhandelingen. "Ook in de cao moeten hierover afspraken worden gemaakt", vervolgt hij.

Huub: "Het uitgangspunt is om de portemonnee van de chauffeur zo gevuld mogelijk te houden. Dat zijn inkomen op pijl blijft."
Hij is bovendien van mening dat de chauffeurs meer zeggenschap over hun werktijden moeten krijgen.

Op langere termijn wil FNV Bondgenoten dat het basissalaris van de Nederlandse vrachtwagenchauffeur wordt verhoogd. "Zodat het dan misschien aantrekkelijker is om het met minder uren te verdienen", besluit Huub.

© Transport Online / Marcel van der Voort

-------------------------------------------------------
Lees ook:
De 48-urige werkweek: Hebben de chauffeurs al slapeloze nachten?
De 48-urige werkweek: De transportbedrijven aan zet
De 48-urige werkweek: Wat doen de werkgevers?


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden