Clicky


Juncker: 60 procent afschrijven op Griekse schuld

Juncker: 60 procent afschrijven op Griekse schuld
11-10-2011 13:50 | Financieel | auteur de redactie
(Novum/AP) - Schuldeisers van Griekenland moeten misschien wel meer dan zestig procent van de waarde van uitstaande leningen afschrijven. Dat zei voorzitter van de eurogroep en tevens Luxemburgs premier Jean-Claude Juncker maandagavond laat op de Oostenrijkse televisie.

Junckers opmerking is de eerste openlijke toespeling van een Europese leider op een dergelijke grote revisie van de Griekse schulden. Experts en investeerders geloven al langer dat de Griekse schuldencrisis niet alleen kan worden opgelost met bezuinigingen, en dat grote afschrijvingen noodzakelijk zijn.



Het tweede Griekse noodpakket voorzag al in een schuldreductie van 21 procent. Experts zeggen al langer dat vijftig procent noodzakelijk is. Dat tweede steunpakket, waarover de Europese leiders het op 21 juli eens werden, ligt momenteel voor aan het Slowaakse parlement. Zij zijn de laatsten die hun fiat moeten geven. Een positief oordeel is echter niet zeker, waardoor het noodpakket wellicht op losse schroeven komt te staan.