Transport Online - Noord/Zuidlijn bereikt diepste punt in station Vijzelgracht

Noord/Zuidlijn bereikt diepste punt in station Vijzelgracht

Noord/Zuidlijn bereikt diepste punt in station Vijzelgracht
28-08-2011 18:11 | Binnenland | auteur de redactie
AMSTERDAM - De bouwers van de Noord/Zuidlijn hebben onder loodzware omstandigheden het diepste punt van station Vijzelgracht bereikt. Bij het uitgraven kwamen ze deze week aan de noordkant van het station tot een diepte van -32,12 meter onder NAP. Tegelijkertijd werd aan de zuidkant al het eerste vloerdeel gestort.

Grootste duikoperatie ooit
De laatste zes meter grond van dit station worden uit voorzorg onder verhoogde luchtdruk uitgegraven om het risico van opbarsten van de bodem in te perken. Met een continue inzet van gemiddeld 50 bouwers die sinds eind juni onder verhoogde luchtdruk werken, wordt dit wel de grootste duikoperatie ooit in Nederland genoemd. De bouwers werken immers onder vergelijkbare omstandigheden als duikers op 32 meter diepte en er is nergens anders met zoveel mensen tegelijk onder overdruk gewerkt.

Loodzwaar
Het werken onder deze druk is loodzwaar. De bouwers moeten daarom speciaal worden gekeurd voordat ze mogen werken in de overdrukruimte. Ze moeten in een speciale sluis wennen aan de hoge druk en na het werk krijgen ze een tijd lang zuurstof toegediend om caissonziekte te voorkomen. In totaal halen ze 19.000 kubieke meter grond, vooral taaie klei, naar boven via een speciale sluis. Naar verwachting zal eind september de laatste grond worden uitgegraven. Eerder werd deze methode al met succes toegepast bij het uitgraven van station Ceintuurbaan.

Vloer
Tegelijk met het bereiken van het diepste punt zijn de bouwers aan de andere kant van de bouwput al begonnen met het storten van het eerste van 23 vloerdelen met een dikte van 2,20 tot 2,70 meter. Daarvoor zullen zij in totaal 2 miljoen kilo wapeningsstaal verwerken. Het streven is om de gehele vloer voor de Kerst af te hebben.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,669
Diesel1,281

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions