Clicky


De Jager waarschuwt voor verhogen noodfonds

De Jager waarschuwt voor verhogen noodfonds
08-08-2011 23:48 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
(Novum) - Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) waarschuwt voor de mogelijke risico's voor de kredietwaardigheid van landen, waaronder Nederland, die garant staan voor een mogelijke vergroting van het Europese noodfonds. Dat doet hij maandag in antwoord op vragen van de Tweede Kamer over het European Financial Stability Facility (EFSF).

Volgens de minister kan elke significante toename van het EFSF gevolgen hebben voor de kredietwaardigheid van de landen die garant staan. De Jager meldt dat een groter fonds niet moet worden gezien als panacee voor de problemen van de eurozone en dat structurele hervormingen en schuldhoudbaarheid voorrang hebben.

Het commentaar van de minister is in lijn met de kritiek van Duitse regeringsfunctionarissen, die eerder op de dag soortgelijke uitspraken deden. Een woordvoerder van de Duitse bondskanselier Merkel zei dat het fonds, zoals overeengekomen tijdens de eurozone-top van 21 juli, gehandhaafd zal blijven.

De posities van Duitsland en Nederland botsen met de mening van de Europese Commissie, die heeft opgeroepen tot een forse toename van het EFSF ten opzichte van de huidige capaciteit van het steunfonds van 440 miljard euro.

Volgens marktvolgers zou een volume van anderhalf biljoen euro of meer noodzakelijk zijn om beleggers gerust te kunnen stellen dat het fonds de solvabiliteit van noodleidende eurozone-landen kan garanderen.