Clicky


Wall Street sluit 5,6 procent lager

Wall Street sluit 5,6 procent lager
08-08-2011 23:47 | Financieel | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - Wall Street is maandag in reactie op de verlaging van de kredietwaardigheid van de VS door S&P's fors lager gesloten, waarbij een speech van president Barack Obama in een poging de markt gerust te stellen beleggers niet wist te overtuigen. De toonaangevende Dow Jones-index eindigde 5,6% lager op 10.809,8 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 6,7% tot 1.119,46 punten, terwijl de technologiezware Nasdaq 6,9% afstond tot 2.357,69 punten.

S&P's verlaagde vrijdag nabeurs de kredietwaardigheid van de VS naar AA+ van AAA met negatieve verwachtingen. Het is voor het eerst dat de VS de AAA-rating verliest. Volgens de kredietbeoordelaar is het politieke systeem minder stabiel geworden en is het plan voor verlaging van het begrotingstekort niet uitgebreid genoeg.

Hoewel de Dow Jones-index een half uur na opening 1,8% lager noteerde en zowel S&P en Nasdaq 2,2% inleverden zakten de indices gedurende het verdere verloop van de handelsdag steeds verder weg.

In een poging de markt gerust te stellen zei president Barack Obama vanuit het Witte Huis dat S&P's beslissing om de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten te verlagen naar AA-plus van AAA, een "hernieuwd gevoel van urgentie" aan de Republikeinen en de Democraten zou moeten geven om de Amerikaanse schuldproblemen en het overheidstekort aan te pakken.

"We hebben geen behoefte aan een kredietwaardigheidsbeoordelaar die ons erop wijst dat de impasse van de afgelopen maanden op zijn zachtst gezegd niet constructief is", voegde de president eraan toe. "Ongeacht het oordeel van S&P zijn we altijd een 'triple A' land geweest en zullen we dat altijd blijven."

Naast de verlaging van de kredietwaardigheid drukten zorgen over de Europese schuldencrisis op het sentiment. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft daarbij geprobeerd enige rust op de markten te creëren door de aankoop van Spaanse en Italiaanse obligaties, volgens handelaren voor een waarde van ongeveer EUR1 miljard.

De vrees dat de vraag naar olieproducten van Amerika, 's werelds grootste olieconsument, vanwege de downgrade zal afnemen leidde ertoe dat de septemberfuture voor een vat ruwe olie maandag op de New York Mercantile Exchange $5,88 lager sloot op $81,00.

Alles Dow Jones 30-fondsen sloten maandag in de min, waarbij Bank of Amerika met een verlies van 17,3% het voortouw nam. De New York Times meldde dat American International Group (AIG) van plan is de bank aan te klagen in een poging zijn verliezen ter waarde van $10 miljard aan hypotheekgerelateerde effecten, de zogenaamde 'mortgage-backed securities, gecompenseerd te krijgen.

Op macro-economisch vlak staat dinsdag om 20.15 uur het Amerikaans rentebesluit op de agenda. De verwachting is dat de Fed de rente andermaal ongemoeid laat. Daarnaast bevat de macro-economische agenda voor de VS de arbeidsproductiviteit over het eerste kwartaal. Dit betreft de eerste raming.

Ook komen een tweetal wekelijks terugkerende en aan consumenten gerelateerde indices uit. Om 13.45 uur komen de cijfers van International Council of Shopping Centers (ICSC) tot en met 6 augustus naar buiten, met de ontwikkeling van de vergelijkbare winkelverkopen op week- en jaarbasis, exclusief restaurantbezoek en autoverkopen. In de week ervoor daalden de verkopen op weekbasis met 0,3% en op jaarbasis stegen deze met 4,0%.

Om 14.55 uur volgt de Redbook-omzetindex, een andere retail-indicator. Ook deze loopt tot en met 6 augustus en geeft een vergelijking op maandbasis en op jaarbasis. In de week ervoor daalde de index op maandbasis 0,5%. Op jaarbasis bedroeg de stijging 4,3%.