Clicky


AEX duikelt 4,4 procent omlaag

AEX duikelt 4,4 procent omlaag
08-08-2011 18:55 | Financieel | auteur de redactie
AMSTERDAM (Novum/Dow Jones) - Maandag is de koersval aan het Damrak verder versneld. Europese en Amerikaanse autoriteiten wisten de schrik van de verlaging van de kredietwaardigheid voor de Verenigde Staten niet weg te nemen en de AEX-index viel 13 punten, ofwel 4,4%. De hoofdindex kwam daarmee uit op 283,36 punten. De Midkap zakte 5,8% op 445,73 punten. De Smallcap eindigde 3,8% lager op 408,04 punten.

Het is de elfde achtereenvolgende handelsdag dat de hoofdindex zakte. Het koersgemiddelde is sinds eind juli ruim 50 punten gedaald en staat nu 90 punten onder de top van februari. Rond het slot in Amsterdam noteerde Wall Street ook diep in de min, waarbij de Dow Jones Industrial Average 2,6% verloor op 11.142,48 punten en Nasdaq Composite 3,5% op 2.444,61 punten.

"Het was een frappante handelsdag", vat Antaurus-vermogensstrateeg Joop van de Groep samen. Hij wijst erop dat de daling aanvankelijk meeviel en dat de Europese beurzen in de loop van de morgen zelfs even naar een plus bewogen.

Nadat vorige week de twijfel toesloeg over het Europese noodfonds en ingrijpen van de Europese Centrale Bank, kwam daar dit weekend de verlaging van het kredietwaardigheidsoordeel door Standard & Poor's van de VS naar AA+ van AAA overheen. Downgrades van enkele aan de Amerikaanse staat gelieerde instituten volgden maandag.

In Azië kleurden de koersborden diep rood. In Europa leek het sentiment te keren toen duidelijk werd dat de ECB in de markt was om Spaanse en Italiaanse staatsobligaties op te kopen. De centrale bank zou hiertoe bereid zijn na extra toezeggingen over bezuinigingen in deze landen en op aandringen van de Duitse kanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy.

De twijfel sloeg volgens Antaurus' Van de Groep toe toen berichten over Duitse weerstand tegen de steunoperaties toenamen. "De verkoopgolf volgde op het Duitse gesteggel", aldus de strateeg, tevens wijzend op verplichte verkopen die door de initiële daling veroorzaakt werden en de dunne handel in de vakantieperiode die dit niet kon opvangen.

Volgens Van de Groep is de beurs als gevolg hiervan in een "overdrijvingsfase" geraakt. "De markt prijst nu in dat we een diepe recessie krijgen en dat de winsten van bedrijven zullen halveren", zegt hij. Aanleiding hiervoor ziet hij niet. Cijfers van de OESO wijzen vooralsnog slechts op een groeivertraging en de werkloosheid in de VS bleek recent zelfs afgenomen.

Van de Groep verwacht dat de leiders van de G7 en centrale bankiers van de ECB en Federal Reserve met nieuwe stimuleringsmaatregelen zullen komen en dat er zeker geen recessie zoals in 2008 volgt. De ogen van beleggers zullen zich deze week dan ook allereerst richten op de Fed, die dinsdag vergadert. Om 20.15 uur dinsdag volgt de bekendmaking van het rentebesluit. De verwachting is dat de Fed de rente andermaal ongemoeid laat. Daarnaast bevat de macro-economische agenda voor de VS de arbeidsproductiviteit over het eerste kwartaal. Dit betreft de eerste raming.

Ook komen een tweetal wekelijks terugkerende en aan consumenten gerelateerde indices uit. Om 13.45 uur komen de cijfers van International Council of Shopping Centers (ICSC) tot en met 6 augustus naar buiten, met de ontwikkeling van de vergelijkbare winkelverkopen op week- en jaarbasis, exclusief restaurantbezoek en autoverkopen. In de week ervoor daalden de verkopen op weekbasis met 0,3% en op jaarbasis stegen deze met 4,0%.

Om 14.55 uur volgt de Redbook-omzetindex, een andere retail-indicator. Ook deze loopt tot en met 6 augustus en geeft een vergelijking op maandbasis en op jaarbasis. In de week ervoor daalde de index op maandbasis 0,5%. Op jaarbasis bedroeg de stijging 4,3%. Voor Nederland staan om 10.00 uur de uitzenddata van brancheorganisatie ABU over periode 7 van dit jaar op de rol. Nederlandse en Duitse staatsobligaties, nog immer door alle kredietbeoordelaars als AAA aangeduid, sloten maandag hoger. De euro noteerde maandag rond 18.00 uur lager op $1,4207 tegen $1,4338 om circa 8.15 uur.