Clicky


ECB 'dicteert' hervormingen Italië in brief

ECB 'dicteert' hervormingen Italië in brief
08-08-2011 12:09 | Financieel | auteur de redactie
(Novum/Dow Jones) - De president van de Europese Centrale Bank (ECB) Jean-Claude Trichet heeft vorige week een geheime brief aan de Italiaanse regering gestuurd waarin hij 'dicteert' hoe het land economisch hervormd moeten worden. Dat meldde het Italiaanse dagblad Corriere della Sera maandag.

Volgens de krant heeft de Italiaanse centralebankpresident Mario Draghi, die Trichet later dit jaar opvolgt, de brief eveneens ondertekend. De krant zegt echter niet hoe het aan de informatie komt en citeert niet rechtstreeks uit de brief.

In de brief zou staan welke maatregelen er moeten worden genomen en wanneer deze moeten worden geïmplementeerd, aldus de krant. De suggesties van de ECB zouden een voorwaarde vormen voor de centrale bank om Italiaans staatspapier in te kopen.

Eerder maandag maakte Trichet bekend dat de ECB staatsobligaties op gaat kopen. Hij maakte niet bekend van welke landen, maar marktanalisten vermoeden dat het om Spaanse en Italiaanse obligaties gaat.



In de brief vraagt Trichet om een vlotte privatisering van bezittingen van steden en liberalisering van verschillende sectoren. Daarnaast zouden ook gedetailleerde indicaties worden gegeven voor de manier waarop de Italiaanse arbeidswetgeving kan worden versoepeld.