Clicky


Mubarak ontkent schuld

Mubarak ontkent schuld
03-08-2011 13:45 | Buitenland | auteur de redactie
CAÏRO (Novum/AP) - De Egyptische oud-president Hosni Mubarak heeft woensdag ontkend dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie en verantwoordelijk is voor de dood van honderden betogers die zich tegen zijn bewind keerden. Woensdag ging zijn proces van start, hoewel de rechter al vrij vlug besloot de rechtszaak te verdagen tot 15 augustus.

De rechter besloot dat Mubarak moet worden opgenomen in een militair hospitaal nabij Caïro waar de verdreven leider zal worden onderzocht door een oncoloog. Het is na maanden van onbevestigde berichten een van de sterkste aanwijzingen tot nu toe dat de 83-jarige Mubarak aan kanker lijdt.

Mubarak werd woensdag op een brancard de rechtszaal binnengebracht om te worden berecht op verdenking van moord en corruptie. In de rechtszaal werd de asgrauwe Mubarak op een ziekenhuisbed gelegd, dat klaarstond in de kooi van waaruit hij zijn rechtszaak zou volgen, zoals in Egypte gebruik is.

De 83-jarige Mubarak wordt verdacht van moord en poging tot moord, in verband met de dood van 850 betogers tijdens de opstand tegen zijn bewind in januari en februari van dit jaar. Ook is hij beschuldigd van corruptie.

Het proces wordt op 15 augustus hervat, zei de rechter. Donderdag worden wel de medeverdachten van Mubarak gehoord, onder wie voormalig minister van binnenlandse zaken Habib el-Adly.