Clicky


Dierenactivisten eisen vrijheid voor orka Morgan

Dierenactivisten eisen vrijheid voor orka Morgan
03-08-2011 09:24 | Binnenland | auteur de redactie
AMSTERDAM (Novum) - Dierenactivisten eisen woensdag in een kort geding voor de rechtbank in Amsterdam dat orka Morgan wordt teruggezet in de natuur. Het Dolfinarium in Harderwijk zou bewust informatie over het dna van Morgan hebben achtergehouden, zodat haar familie niet kan worden teruggevonden.

Volgens de Orka Coalitie wil het zeedierenpark het jonge vrouwtje inzetten voor het fokken van orka's. Morgan werd vorig jaar in de Waddenzee aangetroffen en verblijft sindsdien in Harderwijk.

Volgens wetenschappers kan de jonge orka niet vrijgelaten worden omdat het dier in de natuur alleen goede overlevingskansen heeft als ze met haar familie wordt herenigd. De Orka Coalitie betwist de onafhankelijkheid van de deskundigen en wil dat Morgan haar vrijheid terugkrijgt.

Vorige week kreeg het Dolfinarium een vergunning van het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie om orka Morgan te verhuizen naar een dierenpark in Tenerife. Op Tenerife wacht volgens het Dolfinarium een adoptiefamilie op Morgan in een dierenpark op het Canarische eiland. Voordat Morgan daadwerkelijk kan vertrekken, moet de rechtszaak echter worden afgewacht.

Het Dolfinarium meldde het eerder te betreuren dat de Orka Coalitie een rechtszaak heeft aangespannen om het vervoer tegen te houden. "Dit betekent vertraging in het proces en dat is niet in het belang van Morgan. Zij heeft zo snel mogelijk contact met soortgenoten nodig", zei directeur Marten Foppen.