Clicky


Van Haersma Buma verbaasd over debat Noorwegen

Van Haersma Buma verbaasd over debat Noorwegen
02-08-2011 22:56 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
(Novum) - CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma is verbaasd over hoe in Nederland links en rechts elkaar in de haren vliegen na de aanslagen in Noorwegen. In plaats van een 'eendrachtige strijd' tegen geweld, is er een 'splijtende discussie' over de schuldvraag ontstaan, stelt de CDA'er dinsdag in een blog op zijn website.

De 'razendsnelle' oproep van PvdA-voorman Job Cohen aan het adres van PVV-leider Geert Wilders zijn woorden te matigen was de verkeerde uitspraak op het verkeerde moment. Volgens hem lag er te veel de suggestie in dat Wilders een verantwoordelijkheid droeg voor wat er in Noorwegen is gebeurd. "Wilders is niet verantwoordelijk voor wat een gestoorde eenling in Noorwegen teweeg brengt."

Een slachtoffer is Wilders volgens de CDA-voorman echter ook niet. "En wanneer hij zich na deze aanslag beperkt tot het voor de zoveelste keer wegzetten van de hele islam als een gewelddadige totalitaire ideologie, dan zeg ik: verkeerde beschuldiging op het verkeerde moment."

Van Haersma Buma vindt dat een voorbeeld moet worden genomen aan Noorwegen, waar het debat volgens hem met respect voor elkaar kan worden gevoerd. "We mogen in Nederland volop uitkomen voor onze mening. Maar van de deelnemers aan het debat mag wel worden verwacht dat zij respectvol omgaan met mensen met een andere mening of met een ander geloof. Alleen zo kunnen we, met alle verschillen, haat met eenheid tegemoet treden."