Clicky


Gerechtshof Arnhem veroordeelt verdachte tot 15 jaar gevangenisstraf

Gerechtshof Arnhem veroordeelt verdachte tot 15 jaar gevangenisstraf
02-08-2011 19:08 | Binnenland | auteur de redactie
ARNHEM - Vandaag heeft de meervoudige strafkamer van het gerechtshof Arnhem een man veroordeeld tot vijftien jaren gevangenisstraf met aftrek van de tijd die hij in verzekering en voorlopige hechtenis heeft doorgebracht. Het gerechtshof acht bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan moord en verboden wapenbezit.

Deze moord heeft plaatsgevonden op 5 augustus 2009 op klaarlichte dag op de openbare weg in de onmiddellijke nabijheid van een winkelcentrum te Nieuwegein waardoor veel omstanders getuige waren van de moord. Verdachte heeft veertien kogels in de richting van het slachtoffer afgevuurd.

De veroordeelde heeft verklaard dat hij heeft gehandeld uit noodweer of noodweerexces omdat het slachtoffer als eerste op hem zou hebben geschoten. Het hof acht dit verweer niet aannemelijk geworden. Voor de uitgebreide motivering wordt verwezen naar het op rechtspraak.nl gepubliceerde arrest.

De rechtbank Utrecht heeft verdachte op 2 juli 2010 na een eis door de officier van justitie van vijftien jaar, veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Zowel de verdachte als de officier van justitie zijn van dit vonnis in hoger beroep gekomen bij het gerechtshof. De advocaat-generaal heeft ter terechtzitting van het hof op 19 juli jl. 20 jaar gevangenisstraf gevorderd.

Het hof acht de opgelegde straf van 15 jaar gevangenisstraf in overeenstemming met de ernst van de feiten, de omstandigheden waaronder deze zijn gepleegd en de persoon van de verdachte en daarom passend en geboden. Bovendien past deze straf binnen het straftoemetingsbeleid voor vergelijkbare zaken. Anders dan de rechtbank, vindt het hof geen aanleiding om de straf te matigen wegens de door de verdachte beweerde "geestelijke druk" op verdachte die van het slachtoffer zou zijn uitgegaan.