Clicky


20 Maanden gevangenisstraf voor taxichauffeur

20 Maanden gevangenisstraf voor taxichauffeur
02-08-2011 17:58 | Binnenland | auteur de redactie
AMSTERDAM - De taxichauffeur die op 5 juli 2009 een klant tegen het hoofd sloeg, is vandaag veroordeeld tot 20 maanden gevangenisstraf. De taxichauffeur en de klant (S.) hadden in de vroege ochtend op de taxistandplaats van het Leidseplein onenigheid over de prijs die klant zou moeten betalen. Na enig geruzie gaf S. de taxichauffeur een klap, waarop deze reageerde met een vuistslag tegen het hoofd van S.

S. viel achterover en kwam met zijn achterhoofd op de weg terecht. Enkele uren later is S. in het ziekenhuis overleden. Hij had een schedelbreuk opgelopen en daarnaast waren twee slagaders in zijn nek gescheurd.

Geen zware mishandeling
Het Openbaar Ministerie eiste dat de verdachte tot dezelfde straf zou worden veroordeeld als door de rechtbank Amsterdam was opgelegd, nl. 24 maanden gevangenisstraf. Het hof heeft de verdachte echter vrijgesproken van zware mishandeling die de dood van S. tot gevolg had, omdat er geen bewijs was dat het opzet van de verdachte was gericht op het toebrengen van zwaar letsel. In plaats daarvan heeft hof een lichtere variant bewezen geacht, namelijk gewone mishandeling met de dood als gevolg. De verdachte wordt dus wel verantwoordelijk gehouden voor de dood van S., ook al was zijn opzet daar niet op gericht.

Het verweer van de advocaten dat de verdachte in een reflex zou hebben gehandeld is door het hof verworpen. Dat verweer was gebaseerd op twee rapporten van een bewegingsdeskundige, maar het hof hecht geen waarde aan die rapporten. Ook het beroep op noodweer is door het hof niet aanvaard.

Mishandeling
Naast deze mishandeling is de verdachte ook veroordeeld voor mishandeling van een klant in 2007. Hij had deze klant bij haar pols gepakt en tegen haar hals geslagen omdat hij meende recht te hebben op meer geld dan met de klant was afgesproken.