Clicky


Pijnenburg al anderhalf jaar op vrije voeten

Pijnenburg al anderhalf jaar op vrije voeten [+video]
02-08-2011 17:04 | Binnenland | auteur de redactie
(Novum) - De voor drugssmokkel in de Dominicaanse Republiek veroordeelde Mandy Pijnenburg is al anderhalf jaar op vrije voeten. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag na berichtgeving van de NOS. Eerder op de dag werd er nog de indruk gewekt dat ze pas sinds 24 juli vrij was.

Pijnenburg arriveerde dinsdag op Schiphol. In november 2009 kwam ze al voorwaardelijk vrij, nadat ze tweederde van haar straf uit had gezeten. Ze mocht het land op dat moment echter nog niet verlaten. Volgens de woordvoerder van Buitenlandse Zaken zat de straf van Pijnenburg er 24 juli op, waardoor ze weer naar Nederland terug kon.

Dat pas dinsdag bekend is gemaakt dat de Tilburgse al anderhalf jaar niet meer in de gevangenis zat, kwam volgens de woordvoerder doordat gevreesd werd voor de veiligheid van Pijnenburg. De angst bestond dat loverboys naar het land zouden komen.

Pijnenburg werd in 2006 betrapt op drugssmokkel en kreeg aanvankelijk tien jaar cel. Dit werd later verlaagd naar vijf jaar omdat loverboys haar tot de smokkel hadden gedwongen. Deze mannen kregen in Nederland straffen tot 3,5 jaar cel voor betrokkenheid bij een drugstransport en loverboypraktijken.

Nu Pijnenburg weer in Nederland is, is de noodzaak van de geheimhouding verdwenen, aldus de woordvoerder. Het Steunpunt Huiselijk Geweld Midden-Brabant begeleidt de Tilburgse nu verder.