Clicky


Huis VS stemt in met verhoging schuldenplafond

Huis VS stemt in met verhoging schuldenplafond
02-08-2011 09:37 | Buitenland | auteur de redactie
WASHINGTON (Novum/AP) - Het door Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden heeft maandagnacht ingestemd met omstreden wetgeving om te voorkomen dat de Verenigde Staten niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Er waren 269 stemmen voor en 161 tegen.

De maatregel moet nog worden goedgekeurd door de Senaat, maar die zal dinsdagmiddag vrijwel zeker instemmen. Daarna kan president Barack Obama de wet ondertekenen. Dat zal enkele uren voor de deadline van middernacht zijn. Als die niet wordt gehaald, worden uitkeringen niet meer uitbetaald en kunnen de VS niet meer aan hun betalingsverplichtingen voldoen, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de economie.



Hoewel eerder al bekend werd gemaakt dat overeenstemming was bereikt, zijn de Democraten en de Republikeinen diep verdeeld. Een deel van de Democraten stemde tegen omdat zij teleurgesteld zijn dat rijkere mensen geen extra belasting hoeven te betalen. Veel Republikeinen vinden dat er niet genoeg wordt gesneden in de uitgaven.

Aan de stemming in het Huis nam ook de Democratische afgevaardigde Gabrielle Giffords deel. Zij werd in januari door het hoofd geschoten en was nog niet eerder terug in het Huis.