Clicky


Minder mensen binnen drie kwartier bij hulppost

Minder mensen binnen drie kwartier bij hulppost
18-07-2011 22:48 | Binnenland | auteur de redactie
(Novum) - Het aantal Nederlanders dat niet binnen drie kwartier een volwaardige post van de spoedeisende hulp (SEH) kan bereiken is sinds 2008 verdubbeld. Kon in dat jaar nog 99,6 procent van de Nederlanders binnen de norm van 45 minuten per ambulance naar een SEH worden vervoerd, dit jaar ligt dit percentage op 99,1 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) die minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) maandag naar de Kamer stuurde. Het aantal SEH's waar de acht zogeheten poortspecialismen, die voorzien in de meest voorkomende medische ingrepen, 24 uur per dag worden aangeboden is gedaald van 104 naar 67.

Daarnaast zijn er 32 onvolledige SEH's, waarbij niet alle acht de specialismen worden aangeboden. Als deze worden meegerekend ligt het percentage Nederlanders dat binnen de norm vervoerd kan worden op 99,7 procent.

Van de 142.300 Nederlanders die niet binnen drie kwartier bij een volledige SEH kunnen zijn wonen er ruim 24 duizend op de Waddeneilanden. De overige mensen wonen voornamelijk in dun bevolkte gebieden.

SP-Kamerlid Renske Leijten noemt de verdubbeling van het aantal mensen dat niet binnen drie kwartier bij een volledige SEH zorgelijk.