Clicky


Politie doet inval bij Surinaamse diplomaat

Politie doet inval bij Surinaamse diplomaat
18-07-2011 19:22 | Binnenland | auteur de redactie
(Novum) - De politie heeft zaterdag in Den Haag een huis doorzocht waar de Surinaamse tijdelijk zaakgelastigde bleek te wonen. De doorzoeking vond plaats nadat er een internationaal arrestatiebevel was binnengekomen bij de politie Haaglanden. De twee verdachten werden niet in het pand aangetroffen, meldt het Openbaar Ministerie maandag.

Het verzoek tot aanhouding van het tweetal kwam uit Italië. Ze worden gezocht in verband met een drugsonderzoek. De politie wist bij het binnentreden van de woning niet dat de Surinaamse diplomaat in het pand woonde. Hij maakte dit aanvankelijk ook niet bekend, meldt een woordvoerder van de politie. Toen hij zei dat hij tijdelijk zaakgelastigde was verlieten de agenten direct het pand.

Door het huis binnen te gaan is 'ten onrechte inbreuk gemaakt op de immuniteiten van de tijdelijk zaakgelastigde van Suriname', erkent de politie. In het verdrag van Wenen is vastgelegd dat de politie onder geen beding een inval mag doen in de woning van een diplomaat.

De Nederlandse tijdelijk zaakgelastigde in Paramaribo heeft namens de Nederlandse regering excuses aangeboden aan de Surinaamse minister van buitenlandse zaken Winston Lackin. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Een woordvoerder van de politie kan niet melden hoe het kan dat de informatie van de politie leidde naar de woning van de diplomaat. Het Surinaamse consulaat was maandagmiddag nog niet op de hoogte van het incident.