Clicky


Johnny Kraaijkamp sr. (86) overleden

Johnny Kraaijkamp sr. (86) overleden
18-07-2011 09:21 | Showbizz | auteur de redactie
LAREN (Novum) - Johnny Kraaijkamp sr. is zondagmiddag in bijzijn van zijn kinderen in het Rosa Spier Huis in Laren op 86-jarige leeftijd overleden. De zanger, entertainer en acteur kampte al langer met een slechte gezondheid, liet een woordvoerder van de familie op Radio 1 weten.

De afgelopen weken zou het snel met hem achteruit zijn gegaan. De acteur is volgens de woordvoerder vredig ingeslapen.

Kraaijkamp sr., geboren in Amsterdam als Jan Hendrik Kraaijkamp, werd bekend dankzij zijn werk met Rijk de Gooyer. De twee artiesten ontmoetten elkaar in de jaren vijftig, wat resulteerde in een lange en succesvolle samenwerking. Het komische duo trad als Johnny en Rijk op in theaters door het hele land met zelfgeschreven liedjes en sketches. Rijk vervulde de rol van aangever en Johnny die van clown.

De populariteit van Johnny en Rijk leverde hen hun eigen televisieshows op, zowel in Nederland als Duitsland. Halverwege de jaren zeventig groeiden de interesses van de heren echter steeds verder uit elkaar. Daarop besloten ze een einde te maken aan hun samenwerking als een duo. Ze traden in de jaren die volgen nog wel enkele keren samen op voor speciale gelegenheden.

Als soloartiest stortte Kraaijkamp sr. zich vooral op het acteren in het theater en tv-series. In de jaren tachtig was hij te zien in series als De Brekers (waar ook De Gooyer in speelde) en Laat Maar Zitten. In 1986 speelde hij een rol in de Oscarwinnende film De Aanslag, wat hem een Gouden Kalf opleverde. Zijn laatste bekende rol was die van bijdehante opa in de comedyserie Het Zonnetje in Huis (1993-2003), waarin hij te zien was met zijn zoon Johnny Kraaijkamp jr.

Kraaijkamp sr. bracht de laatste jaren van zijn leven door in het Rosa Spierhuis, waar zijn 85e verjaardag groots werd gevierd. Grootheden als Mies Bouwman, André van Duin en natuurlijk De Gooyer waren van de partij. Kraaijkamp sr. trouwde drie maal en laat vier kinderen achter.