Clicky


Elektrische auto TU Delft racet naar winst

Elektrische auto TU Delft racet naar winst
17-07-2011 22:59 | Binnenland | auteur de redactie
(Novum) - Studenten van de TU Delft hebben dit weekend met een elektrische auto een racewedstrijd op Silverstone in Engeland gewonnen. Hun zogenoemde DUT11 won naast het algemeen klassement negen van de tien individuele onderdelen.

"We wisten dat we een goede wagen hadden gebouwd, maar dat we meteen het overall elektrische klassement zouden winnen, daar had ik niet op gerekend", vertelt teamleider Paul van Tricht. De Delftse elektrische racewagen was ook sneller dan de racewagens met brandstofmotoren, die een apart klassement rijden. Er deden 126 teams mee, in de stromende regen.

De Delftenaren deden voor het eerst mee met een auto met elektrische aandrijving, na tien racewagens met verbrandingsmotoren. De TU-studenten wonnen in 2008 en 2010 al de Formula Student Germany, maar nog nooit de wedstrijd op Silverstone.

De Nederlanders hebben naar eigen zeggen naam gemaakt met ultralichte racewagens. Dat concept hebben we uiteraard niet losgelaten, zegt Van Tricht. "Ook onze eerste elektrische racewagen weegt slechts 175 kilo, lichter dan de andere elektrische deelnemers. Dat scheelt enorm op de bochtige circuits."



Formula Student is een internationale race- en ontwerpwedstrijd voor studententeams. Wereldwijd nemen ruim 450 universteitsteams uit de hele wereld deel aan de tien race-evenementen op verschillende Formule 1-circuits. Een jury beoordeelt de racewagens op onder meer veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid. Daarnaast komen de wagens op vier raceonderdelen tegen elkaar uit.

Het team van de TU-Delft telt ongeveer zestig studenten. In een jaar ontwerpen en bouwen ze een racewagen om mee te doen aan de wedstrijden in Engeland en Duitsland. De wedstrijd in Duitsland begint op 2 augustus.