Clicky


Cavendish maakt kwartet compleet

Cavendish maakt kwartet compleet
17-07-2011 21:25 | Sport | auteur de redactie
(Novum) - Mark Cavendish heeft zijn vierde etappezege van deze Tour de France gewonnen. Na 192,5 kilometer van Limoux naar Montpellier was de Brit van HTC-Highroad in de massasprint Tyler Farrar, Alessandro Pettacchi en Daniel Oss de baas. Cavendish verstevigde met zijn negentiende ritzege in vijf Tours zijn leiding in het klassement om de groene trui.

Al kort na het begin van de vlakke overgangsetappe zochten vijf renners, onder wie Niki Terpstra (Quickstep) het avontuur. De vluchters mochten rond de vier minuten wegrijden van het peloton waar de sprintersploegen de controle wilden behouden met het oog op de tussensprint, die pas na een kleine 150 kilometer op het programma stond.

Een ruime twintig kilometer voor de streep sprong Mikhail Ignatyev (Katusha) uit de kopgroep weg en even later fietste ook Terpstra weg, waarna het duo makkelijk wegreed bij de Fransen Mickaël Delage (FDJ), Samuel Dumoulin (Cofidis) en Anthony Delaplace (Saur-Sojasun).



Terpstra en Ignatyev reden vervolgens voor wat ze waard zijn en de twee tijdrijders bleven tot op zes kilometer van de meet samen. Toen, met een gat van tien seconden voor het door HTC-Highroad aangevoerde peloton, liet Terpstra de Rus achter zich. Solo vergrootte Terpstra zijn voorsprong naar dertien tellen in de bochtige slotfase, maar op drie kilometer van de streep was zijn vlucht voorbij. Wel kreeg hij de prijs voor strijdlustigste renner.

Op een laatste hobbeltje sprong Philippe Gilbert weg, maar ook de Belgisch kampioen kon niet wegblijven uit het peloton, waarna een massasprint werd voorbereid. Cavendish werd door zijn ploegmaats perfect afgezet. Farrar (Garmin-Cervélo) kwam nog in de buurt, maar was te laat aangegaan.