Clicky


Chavez naar Cuba voor chemotherapie

Chavez naar Cuba voor chemotherapie
17-07-2011 13:54 | Buitenland | auteur de redactie
CARACAS (Novum/AP) - De Venezolaanse president Hugo Chavez vertrekt naar Cuba om daar chemotherapie te ondergaan. Het Venezolaanse parlement keurde een verzoek hiertoe zaterdag unaniem goed.

De oppositie zei het recht van de president om medische behandeling te krijgen te ondersteunen, maar plaatste vraagtekens bij de wens van Chavez om het land vanuit Cuba te blijven besturen. Ook eisten zij meer informatie over de ziekte van de president.

Chavez delegeerde vervolgens enige taken aan vicepresident Elias Jaua en minister van planning Jorge Giordani, zei hij in een televisietoespraak. Chavez ontkende dat hij ook maar enigszins terugwijkt als president. Hij is inmiddels al meer dan twaalf jaar aan de macht.



Hij zei dat zijn besluit om een aantal verantwoordelijkheden te delegeren het resultaat was van 'diepe reflectie' tijdens zijn strijd tegen kanker. De 56-jarige Chavez zei dat als hij lichamelijk zou aftakelen, hij in lijn met de grondwet direct zijn taken zou overdragen aan de vicepresident. Maar hij zei erop te vertrouwen dat hij weer aan de slag kan, hoewel hij heeft erkend dat de weg naar genezing een lange is.

Hoelang Chavez in Cuba blijft is onduidelijk. Hij onderging op 20 juni al een operatie in Cuba, waarbij een tumor in zijn bekken werd verwijderd, volgens hem ter grootte van een honkbal. Om wat voor soort kanker het gaat, is niet bekend.