Clicky


Standpunt over eurocrisis verhardt zich

Standpunt over eurocrisis verhardt zich
16-07-2011 19:05 | Financieel | auteur de redactie
(Novum) - Nederlanders worden steeds grimmiger in hun mening over de problemen rond de euro. Veel Nederlanders zijn het niet eens met de Nederlandse opstelling bij de Europese besprekingen rond de eurocrisis en de leningen aan Griekenland. Zo vindt 62 procent dat Nederland zich veel harder had moeten opstellen.

Wilde in mei vorig jaar nog dertig procent dat Nederland uit de euro zou stappen, inmiddels is dat 36 procent. Het aantal mensen dat wil dat Griekenland uit de eurozone wordt gezet is sindsdien met vijf procentpunt gestegen naar 53 procent.

Een meerderheid van 54 procent wil dat Nederland niets meer leent aan landen die in de problemen raken. In het geval van Italië is dat 61 procent. Dat blijkt uit een vrijdag uitgevoerde peiling van Maurice de Hond onder 2500 mensen.

Bijna de helft (49 procent) vindt dat Nederland met monetair sterke landen als Duitsland een nieuwe muntunie moet sluiten. Dat was vorig jaar mei nog 39 procent. Van de bevolking zegt 61 procent liever de gulden te hebben willen houden.

Zeven op de tien vinden het onacceptabel dat in Nederland stevig wordt bezuinigd, terwijl bakken met geld aan andere landen ter beschikking worden gesteld. Slechts twintig procent denkt dat het overgrote deel van het uitgeleende geld wordt terugbetaald.

Vooral bij CDA- en PvdA-stemmers is de ongerustheid toegenomen. Alleen de kiezers van GroenLinks en D66 staan volgens de opiniepeiler nog steeds sterk achter de euro en de internationale hulp. VVD-kiezers bewegen zich steeds meer naar de standpunten van PVV- en SP-symphatisanten, die erg 'eurosceptisch' zijn.

De helft van de PvdA-kiezers en driekwart van de SP- en Groen Links-stemmers vinden dat de PvdA in ruil voor de steun aan het kabinetsbeleid over de leningen aan Griekenland de bezuinigingen op de zorg of de sociale werkplaatsen omlaag had moeten krijgen.