Clicky


'Toezicht zwembaden laat te wensen over'

'Toezicht zwembaden laat te wensen over'
16-07-2011 10:23 | Binnenland | auteur de redactie
(Novum) - In veel zwembaden laat het toezicht op badgasten veel te wensen over. Personeel heeft soms niet het vereiste EHBO-diploma of kan zelfs niet reddingszwemmen. Ook is er vaak te weinig toezicht, schrijft het AD zaterdag op basis van rapporten van de provincies.

In Noord-Holland constateerden ambtenaren van de provincie dat het aantal toezichthouders voldoende is, maar dat deze vooral met elkaar kletsen in plaats van het zwembad in de gaten te houden. Bij een inspectie in Zeeland zagen de controleurs een serie overtredingen en in Overijssel schort het in een derde van de gevallen aan het toezicht.



De Vereniging van Zwembadpersoneel is niet verbaasd over de uitkomst. Voorzitter Ron Verroen komt regelmatig situaties tegen waarbij personeel op een kluitje staat, terwijl het verspreid over het zwembad toezicht moet houden. Ook ziet hij vaak dat er te weinig personeel. Volgens Verroen wordt er door bezuinigingen nauwelijks geïnvesteerd in een goede opleiding van zwembadpersoneel.

Jaarlijks gebeuren volgens Consument en Veiligheid 5300 ongelukken in zwembaden. Dat aantal ligt in werkelijkheid waarschijnlijk hoger omdat incidenten vaak intern afgehandeld worden en dus niet worden geregistreerd. Van de ruim 1500 zwembaden in Nederland beschikken er slechts 210 over het Keurmerk Veilig & Schoon dat tien jaar geleden door de zwembranche in het leven geroepen is.