Clicky


'Koek en snoep wordt fors duurder'

'Koek en snoep wordt fors duurder'
16-07-2011 10:18 | Binnenland | auteur de redactie
(Novum) - Koek, snoep en chocola worden een stuk duurder. Consumenten zijn door de oplopende suikerprijs straks tien tot vijftien procent meer kwijt voor de lekkernijen. Ook frisdranken stijgen flink in prijs, schrijft De Telegraaf zaterdag.

De suikerprijs is verdubbeld door de slechte oogsten van vorig jaar en de toenemende vraag naar de zoetstof. Snoepfabrikanten en consumenten betalen het gelag. Europese suikerproducenten zijn de lachende derde.

De producenten hebben volgens directeur van de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie Ton Baas 'exorbitante prijsverhogingen' doorgevoerd. "De suikerverwerkende industrie betaalt op dit moment vijftig tot zestig procent meer voor dezelfde hoeveelheid", zegt Baas in de krant.

Volgens de krant is het nog maar de vraag of het voor de consument bij deze prijsstijging blijft, omdat volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw ook wereldwijd een krappere mais- en tarwemarkt voorziet. Volgens het ministerie blijft de productie bijna acht ton achter bij het verbruik. Daardoor krimpen voorraden, wat uiteindelijk de prijs opdrijft.