Clicky


Nederland verwelkomt Zuid-Sudan als nieuw onafhankelijk land

Nederland verwelkomt Zuid-Sudan als nieuw onafhankelijk land
09-07-2011 20:06 | Binnenland | auteur de redactie
DEN HAAG - Nederland heeft Zuid-Sudan direct na de onafhankelijkheidsverklaring erkend als nieuw onafhankelijk land. In een brief aan president Kiir van Zuid-Sudan heeft premier Rutte het land veel succes gewenst en de hoop uitgesproken dat de intensieve samenwerking met Zuid-Sudan wordt voortgezet.

Minister Rosenthal hoopt dat Zuid-Sudan zich vreedzaam en democratisch verder zal ontwikkelen. "Onafhankelijkheid is de democratisch geuite wens van de bevolking. Noord en Zuid moeten nu snel oplossingen vinden voor kwesties als Abyei, olieopbrengsten en schulden."

De onafhankelijkheid is het resultaat van het referendum in januari 2011, waarbij een grote meerderheid van de bevolking van Zuid-Sudan zich uitsprak voor onafhankelijkheid van het Noorden. Het referendum vormde het sluitstuk van de uitvoering van het vredesakkoord van 2005, dat een einde maakte aan een decennialange burgeroorlog tussen Noord en Zuid.

De onafhankelijkheidsceremonie in Juba werd namens Nederland bijgewoond door minister van staat mr. Korthals Altes. Zuid-Sudan is een partnerland voor Nederlandse ontwikkelingssamenwerking.

Het noorden van het land blijft Sudan heten. President Bashir en gouverneur Haroun van de deelstaat Zuid-Kordofan worden gezocht door het Internationaal Strafhof. Sudan moet hen aanhouden en overleveren aan het Strafhof op basis van resolutie 1593 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties uit 2005.