Clicky


Costa wint achtste etappe voor Gilbert

Costa wint achtste etappe voor Gilbert
09-07-2011 20:03 | Sport | auteur de redactie
(Novum) - Rui Costa heeft de achtste etappe van de Tour de France gewonnen. De Portugees van Movistar bleef achtervolger Philippe Gilbert in de 189 kilometer lange rit van Aigurande naar Super-Besse Sancy nipt voor. Robert Gesink verloor meer dan een minuut. Thor Hushovd behield knap de gele trui.

De 24-jarige Costa was de enig overgebleven renner uit een kopgroep van negen man en kwam solo over de finish in Super-Besse Sancy. Gilbert ontsnapte in de slotfase uit het uitgedunde peloton en nam de groene trui over van Jose Joaquin Rojas. Alexandre Vinokourov had Costa lange tijd in zicht, maar kon het karwei in de slotkilometer niet afmaken. Cadel Evans kwam als derde over de meet in een groep met Alberto Contador en Andy Scleck.

De koers werd gemaakt door negen vluchters. Costa, Christophe Riblon (AG2R), Xabier Zandio (Sky), Addy Engels (Quickstep), Julien el Fares (Cofidis), Romain Zingle (Cofidis), Tejay van Garderen (HTC), Cyril Gautier (Europcar) en Alexandr Kolobnev (Katusha) pakten een maximale voorsprong van ruim zes minuten.



Johnny Hoogerland (Vacansoleil) zat niet bij de ontsnapping. Van Garderen kwam van de vluchters als eerste aan op de Col de la Croix Saint-Robert, een klim van de tweede categorie, en neemt de bolletjestrui over van de Zeeuw. Hoogerland ging nog wel op jacht naar de kopgroep, maar kwam net tekort. Gesink werd in dezelfde klim gelost na beulswerk van BMC, maar kon later weer aansluiten.

De laatste 30 kilometer waren erg chaotisch. Veel klimmen en dalen met smalle bochtige wegen. Alleen Van Garderen, Riblon, Costa en Gautier bleven over. Costa was de sterkste en soleerde naar zijn eerste etappezege in de Tour. Gesink, die opnieuw werd gelost op de slotklim, verloor een ruime minuut op Evans, Contador en Schleck en zakt naar plaats zeventien. Hij behoudt wel de witte trui.