Transport Online - Schreeuwende Gadhafi haalt uit naar NAVO

Schreeuwende Gadhafi haalt uit naar NAVO

Schreeuwende Gadhafi haalt uit naar NAVO
08-07-2011 23:47 | Buitenland | auteur de redactie
TRIPOLI (Novum/AP) - Een woedende Moammar Gadhafi heeft vrijdag hard uitgehaald naar diegenen die hem uit de macht willen zetten. Hij waarschuwde in een audioboodschap die werd uitgezonden op de staatstelevisie dat de NAVO en andere vijanden 'zullen worden vertrappeld onder voeten van het Libische volk'.

"De vijanden van het volk zullen sneuvelen onder de voeten van het volk, onder het marcherende volk", riep Gadhafi. Vervolgens schreeuwde hij: "De collaborateurs en de verraders zullen ten onder gaan - in het oosten en in het westen - en de NAVO zal sneuvelen onder de voeten van het vrije Libische volk!"

Gadhafi heeft zich de afgelopen weken niet in het openbaar laten zien. Hij hield zichzelf vermoedelijk verscholen om niet het doelwit te worden van een aanval van de NAVO. Na zijn toespraak was in de hoofdstad Tripoli geweervuur te horen. Vermoedelijk gaat het om schoten in de lucht die zijn gelost uit vreugde.

Eerder vrijdag kwamen duizenden Libiërs bijeen op het Groene Plein in Tripoli om hun steun te betuigen aan de Libische leider Moammar Gadhafi. De betogers baden gezamenlijk in tentjes en sommigen droegen foto's van Gadhafi om hun nek.

In zijn preek riep een imam de Libiërs op elkaar niet langer te bevechten. Volgens de geestelijke zijn de Westerse landen alleen maar tussenbeide gekomen in het conflict, omdat ze achter de olierijkdom van Libië aan zitten. "Bid voor een overwinning op de NAVO", aldus de imam. Hij voegde daaraan toe dat 'Allah diegenen zal straffen die de NAVO naar Libië haalde', een verwijzing naar de opstandelingen in het oosten van Libië.Nadat het gebed beëindigd was zwaaiden veel mensen met de groene vlag van Libië. Ze riepen pro-Gadhafileuzen. Hoewel duizenden mensen op de been waren, verlieten veel gelovigen direct na het gebed het plein.

De bijeenkomst van vrijdag komt een week nadat het Groene Plein ook al het toneel was van een grote pro-regeringsbetoging. Het is duidelijk dat Gadhafi nog steeds op veel steun kan rekenen in Tripoli.

Ondertussen zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, dat hij volgende week overleg gaat voeren met een afvaardiging van de Nationale Overgangsraad. In mei opende buitenlandchef van de Europese Unie Catherine Ashton al een diplomatiek kantoor in Benghazi. Zij sprak toen tevens haar steun uit voor een democratisch Libië.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,683
Diesel1,325

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions