Clicky


Ruimteveer Atlantis succesvol gelanceerd

Ruimteveer Atlantis succesvol gelanceerd
08-07-2011 23:32 | Buitenland | auteur de redactie
CAPE CANAVERAL (Novum/AP) - Het Amerikaanse ruimteveer Atlantis is begonnen aan zijn laatste ruimtevlucht. De spaceshuttle is vrijdag iets voor 17.30 uur met succes gelanceerd vanaf het Kennedy Space Center in Cape Canaveral in Florida.

De Atlantis is onderweg naar het internationale ruimtestation ISS, waar het zo'n 3600 kilogram aan voorraden, genoeg voor een jaar, moet afleveren. Als alles volgens de planning verloopt keert de Atlantis 20 juli terug op aarde na twaalf dagen in de ruimte te hebben doorgebracht.

Het leek er lange tijd op dat de lancering wegens slechte weersomstandigheden moest worden uitgesteld. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft zijn eigen regels over acceptabele weersomstandigheden voor een lancering laten varen om de Atlantis toch de lucht in te sturen. Uiteindelijk is de spaceshuttle met een vertraging van tweeënhalve minuut gelanceerd. De shuttle was precies 42 seconden te zien, voordat hij verdween in het wolkendek.

De Amerikaanse president Barack Obama bedankte de medewerkers van NASA. "Jullie hebben ons land het tijdperk van de ruimte in geleid en jullie blijven ons elke dag inspireren", zei hij. "De lancering van vandaag mag dan het eind van de spaceshuttle markeren, maar het stuwt ons op naar het volgende tijdperk van ons nooit eindigende avontuur om de uiterste grenzen van de ontdekking van de ruimte op te zoeken", voegde de president daaraan toe.



Het gaat om de laatste vlucht van het ruimteveerprogramma van de NASA. Het duurt nog zeker drie jaar, maar mogelijk zelfs vijf jaar of langer, voordat er weer astronauten naar de ruimte worden gestuurd vanaf Amerikaanse bodem. De lancering trok dan ook veel publiek. Op het Kennedy Space Center waren medewerkers van NASA, astronauten en ruim 45 duizend gasten aanwezig. Cape Canaveral en de omliggende steden waren bomvol met toeschouwers. "Ik ben er een beetje verdrietig en bedroefd over", zei Jennifer Cardwell, een van de toeschouwers. "Ik ben er mee opgegroeid."

Nadat de Atlantis in de wolken was verdwenen schoot ook NASA-medewerker Mike Leinbach vol. Hij heeft de leiding over de lanceringen. "Het leek net alsof we niet wilden vertrekken", zei hij. "Het was net als het eind van een feestje en je niet naar huis wilt gaan. Je wilt gewoon nog een beetje langer blijven en genieten van je vrienden en wat je hebt bereikt."

Toch is het feestje voor veel medewerkers van NASA bijna voorbij. Als de shuttle terugkeert op 20 juni krijgen duizenden medewerkers hun ontslag, bovenop de duizenden die reeds hun baan verloren hebben. NASA gaat zich richten op vluchten naar asteroïden en Mars. NASA moet alleen nog bepalen hoe het daar gaat komen; er is nog niet eens een ontwerp voor een ruimteschip.