Clicky


Rotterdam verkoopt stadion terug aan sparta

Rotterdam verkoopt stadion terug aan sparta
08-07-2011 19:49 | Binnenland | auteur de redactie
ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam verkoopt de aandelen van het Sparta Stadion terug aan Sparta.

Hiermee komt het Sparta Stadion B.V. in handen van Sparta Beheer B.V. Met de verkoop van de aandelen worden ook enkele afspraken gemaakt over het aflossen en overnemen van leningen en het plegen van investeringen. De schrijft het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad.

Over de overdracht van de aandelen, die in 2003 door het toenmalige college van B en W zijn aangekocht voor 6 miljoen euro en vanaf 2005 tot 2009 geheel zijn afgewaardeerd in de gemeentelijke boekhouding, wordt deze zomer nog verder gesproken. Voorwaarde is in ieder geval dat de gemeentelijke borgstelling voor een hypotheek komt te vervallen en een achtergestelde lening overgaat naar de nieuwe eigenaar. Met de overname van de aandelen wordt Sparta Beheer B.V. verantwoordelijk voor het achterstalling onderhoud. Met deze afspraken voorkomt de gemeente Rotterdam een financieel risico van 5,6 miljoen euro dat nog eens bovenop de afwaardering van de aandelen van 6 miljoen euro zou komen.

Door onder andere hoge afschrijvingskosten en veel achterstallig onderhoud is de exploitatie van het Sparta Stadion structureel verliesgevend en is geen sprake van winstverwachtingen in de toekomst. Vanaf 2005 is daarom besloten de aandelen stapsgewijs af te waarderen, tot nul euro in 2009. Begin 2010 heeft het college van B en W vastgesteld dat het aan een publiek belang ontbreekt en is besloten de aandelen van het stadion te verkopen.