Clicky


Thermphos moet minder gaan stinken

Thermphos moet minder gaan stinken
05-07-2011 19:10 | Binnenland | auteur de redactie
RITTHEM (Novum) - Fosforfabriek Thermphos in Ritthem moet geurverminderde maatregelen nemen om de geurhinder in de buurt te beperken. Dat heeft de provincie Zeeland dinsdag besloten. De maatregelen moeten er op de lange termijn voor zorgen dat de fabriek onder de rook van Vlissingen aan het geurbeleid van de provincie voldoet.

De afgelopen jaren nam het aantal klachten over geurhinder veroorzaakt door Thermphos fors toe. In 2009 kwamen er nog 63 binnen, vorig jaar waren dat er 351. De klachten gaan vooral over een specifieke zogenoemde sintergeur, de geur van aangestoken lucifers. De provincie verwacht dat met de nieuwe voorschriften het aantal klachten vermindert.

Thermphos moet van de provincie nu onder meer zorgen voor een verbetering van de waswatercirculatie en de zogenoemde oxidatieve gaswassing. Dat laatste houdt in dat door toevoeging van chemicaliën de bestaande gaswassers de geurbestanddelen afbreken.

Ook mag de fabriek alleen bepaalde grondstoffen gebruiken als kan worden aangetoond dat geen extra geurhinder optreedt. Verder moet het bedrijf onderzoek verrichten naar hoe de geuruitstoot kan worden verminderd.

Thermphos kwam eerder onder vuur te liggen omdat de uitstoot van giftige stoffen als dioxine hoger was dan toegestaan. Uit een onderzoek bleek