Clicky


'Nederlandse banken bereid tot steun Griekenland'

'Nederlandse banken bereid tot steun Griekenland'
05-07-2011 16:31 | Financieel | auteur de redactie
(Novum) - De grote Nederlandse banken zijn bereid om bij te dragen aan nieuwe steunmaatregelen voor Griekenland. Dat zei minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) dinsdag tijdens zijn wekelijkse gesprek met RTL Z.

"We hebben achter de schermen heel goed gesproken", zei de bewindsman. De 'grote Nederlandse banken' zijn bereid om mee te doen aan de steunoperatie. Daarbij moet worden gedacht aan ING en de Rabobank.

Wel kijken de banken de 'kat uit de boom' en wachten eerst af hoeveel geld de Franse en Duitse banken precies in het noodlijdende Griekenland willen steken. Daarvan hangt ook af hoeveel de Nederlandse banken precies bijdragen. Het wordt in ieder geval niet meer dan de Franse en Duitse banken, zei De Jager.

Een substantiële bijdrage van de private sector zoals banken en verzekeraars is een harde voorwaarde van de Tweede Kamer om te kunnen instemmen met verdere steun aan Griekenland.

De Jager wees erop dat Nederlandse banken weliswaar relatief weinig hebben geïnvesteerd in Griekenland, maar moet worden voorkomen dat de risico's overslaan naar landen waar Nederlandse banken en pensioenfondsen wel grote belangen hebben, zoals Spanje.

De Jager verwacht dat de eurolanden nog tot eind augustus nodig hebben om het eens te worden over een nieuwe lening aan Griekenland. Het land kan tot medio september aan zijn betalingsverplichtingen voldoen.