Clicky


Kritiek op besluit rookverbod

Kritiek op besluit rookverbod
05-07-2011 16:27 | Binnenland | auteur de redactie
(Novum) - Antirookorganisatie Stivoro is 'verbaasd' dat het besluit om het rookverbod in kleine kroegen op te heffen al is gepubliceerd in het Staatsblad. "De minister gaat weinig in op de kritiek van de Raad van State, bijvoorbeeld over de opmerking dat de gezondheidsschade voor de bezoeker aanmerkelijk is."

Clean Air Nederland (CAN) denkt dat het besluit niet houdbaar is. "Hier gaan wij de minister absoluut juridisch op aanspreken", zegt een woordvoerder. "We zijn nu in gesprek met advocaten, het ziet er positief uit."

Het kabinet erkent in de toelichting op het besluit dat de uitzondering een verslechtering van de volksgezondheid betekent. Tegelijkertijd zegt minster van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dat het geen eerste stap is om het ontmoedigingsbeleid te verminderen. "Maar ze kort enorm op het ontmoedigingsbeleid, terwijl in 42 procent van de cafés en discotheken het rookverbod wordt overtreden", fulmineert de zegsvrouw van Stivoro. "De handhaving schiet blijkbaar enorm tekort. Waar ben je dan mee bezig als overheid."

Daarnaast is de maatregel strijdig met een Europese aanbeveling die roken in de kroeg verbiedt, maar die is volgens de minister 'niet bindend'. De Europese Commissie heeft echter verzocht er wel rekening mee te houden. Nederland is ook partij in een verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hierin staat onder meer dat het verboden is antirookmaatregelen terug te draaien. "De rest van de wereld wordt steeds strenger en in Nederland gaan we uitzonderingen maken", aldus Stivoro.

Ook CAN stelt dat de maatregel in strijd is met een richtlijn in het WHO-verdrag. "Verder is omzetverlies nooit aangetoond, hoe rechtvaardig je dan de uitzondering? Dan is het oneerlijke concurrentie." Ook hij wijst erop dat de handhaving in 'gewone' cafés een 'echt groot probleem' is.

Het kritische advies van de Raad van State werd dinsdag openbaar, tegelijk met de aanpassing van het kabinetsbesluit. 'Uit een oogpunt van helderheid in de handhaving' wil de wijziging zo snel mogelijk in werking laten treden.

De afdeling advisering van de Raad van State had onder meer aangegeven dat minister Schippers beter moet voorrekenen dat kleine cafés een 'significant omzetverlies' hebben geleden door het rookverbod. Verder moet de bewindsvrouw aantonen dat het uitzonderen van de kleine horeca proportioneel is in relatie tot de Tabakswet, die beoogt het tabaksgebruik in te dammen en overlast voor niet-rokers terug te dringen.

Het ministerie denkt met het aangepaste besluit de kritiek van de Raad van State te hebben ondervangen, zegt een woordvoerder.