Clicky


Panetta nieuwe minister van defensie VS

Panetta nieuwe minister van defensie VS
05-07-2011 10:23 | Buitenland | auteur de redactie
(Novum/AP) - WASHINGTON - Een dag na zijn aftreden als directeur van de CIA is Leon Panetta vrijdag begonnen aan zijn nieuwe baan als Amerikaans minister van defensie. Hij volgt de Republikein Robert Gates op, die de functie al bekleedde onder de vorige president, George Bush.

Panetta beloofde dat hij net als Gates de Amerikaanse militairen en hun gezinnen bovenaan zijn agenda zal plaatsen. In een boodschap aan alle medewerkers zegt hij dat hij in de afgelopen tweeënhalf jaar als CIA-chef groot ontzag heeft gekregen voor wat de strijdkrachten allemaal voor elkaar kunnen boksen en dat hij er als baas bij het Pentagon alles aan zal doen om dat op peil te houden.

"Ons land is in oorlog", schreef Panetta. "Wij moeten zegevieren over onze vijanden. Wij zullen volharden in onze inspanningen om Al-Qaida te verstoren, te ontmantelen en uiteindelijk te verslaan." Hij merkte op dat zijn eerste werkdag op het Pentagon samenviel met het begin van een Amerikaanse troepenvermindering in Afghanistan.

Panetta heeft niet eerder op het Pentagon gewerkt. Qua omvang, reikwijdte en budget valt de CIA vergeleken bij het ministerie van defensie in het niet. En alhoewel Panetta gepokt en gemazeld is in kwesties van nationale veiligheid, wachten hem in zijn nieuwe baan enorme uitdagingen - van de oorlogen in Irak en Afghanistan tot worstelingen binnen de defensiebureaucratie en conflicten met het Congres.



Werkte hij bij de CIA nog achter een scherm van geheimhouding, bij het Pentagon staat Panetta vol in de schijnwerpers. Een extra complicatie is dat de verkiezingen van 2012 snel dichterbij komen. Verwacht wordt dat Panetta alleen gedurende president Barack Obama's eerste termijn zal aanblijven. Met zijn 73 jaar is hij ouder dan enige van zijn voorgangers aan het begin van hun ministerschap.

Onder zijn leiding moet de Amerikaanse militaire rol in Irak en Afghanistan verder verminderd worden. Ook moet hij de regering door het conflict in Libië loodsen dat Obama in binnenlandse politieke problemen dreigt te brengen. En hij krijgt te maken met een nog veel acuter probleem: nieuwe aanvallen op het budget van het Pentagon.

Panetta heeft het voordeel dat hij dicht bij Obama staat en een goede verstandhouding heeft met het Congres, waar hij zestien jaar deel van uitmaakte. De Senaat stemde vorige week unaniem met zijn benoeming in. Verder kan Panetta zeer goed opschieten met zijn ambtgenoot op buitenlandse zaken, Hillary Clinton.