Clicky


Chavez toegejuicht na terugkeer in Venezuela

Chavez toegejuicht na terugkeer in Venezuela
05-07-2011 09:56 | Buitenland | auteur de redactie
CARACAS (Novum/AP) - De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft maandag na zijn onverwacht snelle terugkeer uit Cuba het Venezolaanse volk toegesproken vanaf het balkon van het presidentieel paleis. Hij werd door duizenden aanhangers enthousiast toegejuicht.

Chavez heeft in Cuba, waar werd geconstateerd dat hij een kankergezwel had, een operatie ondergaan. Terug in Caracas liet hij weten zich goed te voelen. Hij oogde sterk en strijdlustig. "Ook deze strijd zullen we winnen", betoogde hij. In legeruniform, met een rode baret op zei hij dat hij in Cuba op de intensive care had gelegen. Hij hield een kruisbeeld omhoog en zei: "Christus is met ons".

Chavez deed geen verdere mededelingen over wat er medisch gezien precies met hem aan de hand is. Wel gaf hij aan dat hij dinsdag niet van de partij is bij de viering van onafhankelijkheidsdag. De voorgaande jaren was hij niet weg te slaan bij de feestelijkheden.

Niet alleen Chavez zelf, maar ook zijn goede vriend Fidel Castro heeft het vertrouwen uitgesproken dat hij zijn strijd met kanker zal winnen. In een zondagavond laat gepubliceerd essay schrijft Castro dat Cuba een 'hechte en onverwoestbare vriendschap' met Chavez koestert. Hij stelt dat Chavez sinds hij in 1999 aan de macht kwam vrijwel onafgebroken heeft gewerkt en dat het niet raar is dat zijn gezondheid daaronder heeft geleden.



Chavez kwam 8 juni in Cuba aan voor wat een vooraf gepland bezoek heette te zijn. Hij onderging 11 juni een operatie om een 'abces' aan zijn schaambeen te laten verwijderen en onderging later een tweede operatie omdat de artsen een 'zwerend kankergezwel' uit zijn schaamstreek wilden verwijderen. Chavez noch anderen hebben losgelaten om wat voor kanker het ging.