Johan Elfrink (Finstral Rally) wint Pre-Proloog Dakar en Jan de Rooy neemt afscheid

Johan Elfrink (Finstral Rally) wint Pre-Proloog Dakar en Jan de Rooy neemt afscheid VALKENSWAARD – Johan Elfrink van Finstral Rally heeft zaterdag 7 november de Pre-Proloog Dakar voor trucks op het Eurocircuit in Valkenswaard gewonnen. Verrassende tweede is Paul Verheyden van Deijne Autotrack. Johan legde een ronde ver het parcours af in 3.089 minuten. Tijdens het evenement heeft Jan de Rooy afscheid genomen van Dakar.

De Dakar-dag in Brabant heeft kou, zon en regen gegeven. Juist als de trucks mogen presteren op het circuit begon het flink te regenen. Het is zaterdagochtend elf uur. Voordat de bestuurders van de vrachtwagens die aan de rally vanaf zaterdag 2 januari in Zuid-Amerika meedoen, het circuit oprijden, is er alle tijd om het materieel te bekijken en een praatje te maken met de chauffeurs. Net als voorgaande jaren trekt de Pre-Proloog veel fans getrokken. Die vergapen zich aan de trucks die in de Paddock staan opgesteld.

Oude trucks
Omdat Jan de Rooy officieel een punt zet achter zijn Dakar periode, staan zijn oude trucks er ook. Nieuwsgierigen nemen een kijkje in de cabines. Een man bekijkt de ‘oude’ wagens nauwkeurig en neemt zijn vrouw vervolgens mee naar de nieuwe De Rooy-truck. Er wordt veel gefotografeerd. Vaders zetten hun kinderen voor de grote trucks en schieten vervolgens hun plaat.

Grimmiger
Kornelis Offringa doet met een Unimog mee aan Dakar 2010 voor Flevoteam Dakar. Hoe gaat het met de voorbereidingen? Kornelis: “Wij liggen goed op schema. Er moeten nog enkele puntjes op de i gezet worden. Het gaat om kleine dingen. Zoals het maken van zijschotten en verbeteren van verlichting. “

Wat verwacht hij van de eerstvolgende Dakar? “Ik weet het nog niet. Vorig jaar ben ik ook geweest en ik denk dat wij bij de teams in de achterhoede zullen blijven. Daar is de sfeer goed. Voorin wordt het veel grimmiger. Daar gaat het vooral om de prestaties. Ons nadeel is dat we over een kapot gereden terrein moeten rijden”, vertelt hij openhartig aan Transport Online. Droomt hij stiekem over meerijden in de voorhoede? Kornelis: “Ik heb geen ambities om vooraan te rijden. Dat is niet te realiseren. Dat kost veel muntjes. Dit team werkt op een andere manier.”

Vuurdoop
Jan Lammers krijgt in januari zijn vuurdoop als Dakar deelnemer. De autocoureur gaat met een Ginaf X2222 voor Jumbo meerijden. Over de teamgeest en zijn eerste keer meedoen aan een truckrally zegt hij: “Ik ga goed naar mijn teamgenoten luisteren. Natuurlijk kan er altijd nog iets mis gaan, maar op die manier hebben wij de meeste kansen”, geeft hij prijs.

Kort daarna fluistert een man: "Dat is Jan Lammers, de formule 1 coureur." Jan heeft over belangstelling niet te klagen. Hij wordt veelvuldig aangesproken door fans en andere Dakar deelnemers en heeft veel aandacht van de media.

Niet mee bemoeien
Jan de Rooy heeft dat uiteraard ook. Niet vanwege zijn deelname, want hij staat volgend jaar niet aan de start, maar omdat hij stopt. Tegen Transport Online zegt hij: “Dakar is voorgoed verleden tijd voor mij. Het is een mooie tijd geweest. Al die belangstelling tijdens de Pre-Proloog vind ik leuk.”

Blijft Jan op de zijlijn betrokken bij de Dakar activiteiten van zijn zoon Gerard? Jan: "Nee dat ga ik niet doen. Ik ken mezelf. Als ik me ermee ga bemoeien, ben ik zo weer terug." Wat gebeurt er met de trucks die door hem in het verleden voor de rally’s zijn gebruikt? "Die zijn allemaal te zien in het DAF museum", meldt Jan de Rooy.

Vanaf vandaag (zondag) staat er in de Dakar rubriek op Transport Online een uitgebreider sfeerverslag van de Pre-Proloog met foto’s. Ook is er een speciale fotoreportage.

©Transport Online / Marcel van der Voort.

------------------------------------------------------------------------
Uitgebreid verslag in ons Dakargedeelte: klik hier
In ons fotoalbum een uitgebreide fotoreportage van de Dakar Pre-Proloog: klik hier

Transportrisico

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Uitgelichte Video

Voordelig Adverteren op Transport Online

Realtime Scheepsinfo

Weten welke schepen worden verwacht, hoelaat, uit welk land? U kunt het checken op onze speciale pagina met Realtime Scheepsinformatie

Meer realtime scheepsinformatie

facebook twitter LinkedIn Pinterest Volg ons op Instagram!

Tip de redactie
Tip de redactie!